Бум буріння нафти в Росії доводить слабкість санкцій Заходу – Bloomberg

Середа, 10 січня 2024, 11:06 -
 
фото: unsplash

У 2023 році Росія наблизилась до другого року рекордного буріння нафти, що є ще одним доказом низького впливу санкцій Заходу.

Про це пише Bloomberg. 

Бум активності відбувся разом із відновленням як обсягу, так і вартості російського експорту нафти, і є яскравою ілюстрацією того, як промисловість викопного палива країни була ключовим джерелом коштів для війни проти України, пише видання. 

"Росія є значно більш незалежною у своїх нафтопромислових послугах, ніж прийнято вважати", – зазначив  аналітик з нафти та газу в московській компанії BCS Global Markets Рональд Сміт.

Реклама:

За 11 місяців 2023 року Росія пробурила нафтовидобувні свердловини загальною глибиною 28 100 кілометрів, згідно з галузевими даними, доступними Bloomberg. 

"Високі темпи буріння – на тлі досить статичного видобутку – також є ознакою деяких довгострокових проблем, які можуть виникнути в нафтовому секторі Росії в результаті міжнародної ізоляції Москви. Промисловість докладає більше зусиль, щоб зберегти видобуток зі своїх найстаріших свердловин, тоді як нові проєкти, які підтримуватимуть видобуток у найближчі десятиліття, повинні адаптуватися до обставин, що змінилися в країні", – йдеться у матеріалі Bloomberg. 

За даними аналітиків розвідувальної фірми Kpler і московського консультанта Yakov & Partners, загалом у 2023 році експлуатаційне буріння в Росії досягне 30 тис км. 

Реклама:

Збільшення відбувається попри тиск західних країн на енергетичну галузь країни, яка є ключовим джерелом коштів для війни Кремля в Україні. Сектор став об’єктом санкцій, починаючи від заборони імпорту та обмеження цін до заборони на експорт технологій, пише видання. 

"Лише близько 15% внутрішнього ринку буріння в країні залежить від технологій так званих недружніх країн", – зауважила віце-президент із розвідки та видобутку дослідницької фірми Rystad Energy A/S Дарія Мельник. 

Вихід великих західних нафтосервісних компаній з Росії мав мінімальний вплив, оскільки в основному залишив недоторканими їхні місцеві дочірні компанії.

Читайте також: Санкції проти російської нафти розсипаються. Що робитиме захід?

Нагадаємо: 

Імпорт сирої нафти в Індію від її найбільшого постачальника Росії в грудні впав до найнижчого рівня з січня 2023 року, оскільки шість танкерів, що перевозили нафту сорту "Сокіл", не змогли доставити її через проблеми з оплатою на тлі посилення санкцій.

Реклама: