Військова частина на Чернігівщині закупила генератори з порушеннями на майже 40 мільйонів - аудит

Вівторок, 21 листопада 2023, 10:26 -
 
getty images

В одній з військових частин у Чернігівській області аудитори Служба внутрішнього аудиту Міноборони виявили порушень на 38,8 мільйона гривень на закупівлях генераторів.

Про це повідомляє пресслужба Міноборони.

Зазначається, що перевірку однієї з військових частин у Чернігівській області провели у співпраці з правоохоронними органами.

Аудитори встановили порушення, що призвели до збитків державі на суму 38,8 млн грн.

Реклама:

Наймасштабніше із чотирьох порушень – безпідставне завищення вартості придбаних у 2022 році генераторів, що спричинило 37,1 мільйона гривень збитків.

Посадові особи військової частини укладали додаткові угоди з постачальниками, чим істотно змінювали умови договору. Через це вони закупили на 163 генератори менше від встановленої потреби.

У Міноборони наголошують, що в період з жовтня 2022-го по квітень 2023-го року, коли генератори були критично потрібні військовим, більшість з них до військових частин не постачалася, а накопичувалися на складах. Частка виданих генераторів для користування не перевищила 15% від закуплених.

Реклама:

Інші порушення призвели до 1,7 млн грн збитків.

Матеріали щодо порушень посадових осіб, зокрема, командира військової частини, передали до правоохоронних органів.

"Ми продовжимо систематично виявляти помилки і порушення. Це системна і безкомпромісна робота. До перешкоджань діям внутрішнього аудиту ставимось, згідно з законом, як до правопорушення. Нам потрібен сильний організаційний імунітет від фінансових зловживань", — зазначив заступник Міністра оборони Юрій Джигир.

Нагадуємо:

Міністерство оборони через свою службу внутрішнього аудиту перевірило, чи були законні дії посадових осіб, які провели тендер на закупівлю обкладинок папок особової справи за ціною 351 гривня за штуку.

Реклама: