Блокада кордону: Україна хоче провести переговори з Польщею та Єврокомісією

Вівторок, 21 листопада 2023, 09:00 -

Україна сподівається цього тижня провести переговори з Польщею та Європейською комісією стосовно блокування польськими далекобійниками українських вантажівок на кордоні.

Про це повідомляє Reuters.

"Цього тижня ми сподіваємося провести переговори в тристоронньому форматі", – заявив торговий представник України Тарас Качка.

За його словами, блокування може вплинути на критично важливі поставки енергоресурсів для України. Найбільшою мірою це стосується скрапленого газу, меншою – бензину й дизельного пального. Також постраждав імпорт з країн Балтії, а не лише з Польщі.

Реклама:

Качка назвав це "передкризовою ситуацією".

За його словами, Київ готовий обговорити додаткові правила для поліпшення роботи як українських, так і польських далекобійників.

Минулого тижня Україна і Польща провели переговори стосовно блокування, але обидві сторони повідомили про відсутність прогресу. У неділю українська влада заявила, що на польському боці кордону застрягло близько 3 тис. вантажівок, зокрема з паливом та гуманітарною допомогою.

Реклама:

Нагадуємо:

Гуманітарна допомога від Червоного Хреста не потрапила в Україну через відмову польських прикордонників її пропустити. Цистерни з нафтопродуктами та іншими небезпечними речовинами переповнили паркінги та узбіччя доріг.

Через блокування польськими перевізниками роботи пунктів пропуску на кордоні з Україною наразі в чергах на трьох напрямках перебуває близько 2 900 вантажівок.

Реклама: