Кількість бізнесів в Україні, що мають обмеження в роботі через війну, скоротилася вдвоє

Четвер, 2 листопада 2023, 15:15 -

Три чверті українських компаній, які є членами Європейької бізнес асоціації, станом на листопад 2023 року відновили повноцінну роботу.

Про це повідомляється на сайт ЄБА за результатами щоквартального опитування бізнесу.

Так, у жовтні 2023 року 77% членських компаній Європейської бізнес асоціації заявили, що працюють в повному обсязі. Для порівняння, у серпні цього року повноцінно працювали 69%, а рік тому – 44% компаній Асоціації.

Кількість бізнесів, які кажуть, що мають обмеження у роботі через війну, скоротилася – з 53% у жовтні 2022 року до поточних 23%. Найбільш поширеним обмеженням наразі залишається скорочення географії діяльності компаній.

Реклама:

Кількість компаній, які у повному обсязі виконують свої зобов’язання щодо виплати заробітних плат залишалась стабільно високою у 2023 році. Але ъх кількість збільшилася з 89% на початку року до 93% у жовтні. При цьому 14% виплачують співробітникам бонуси чи авансові виплати.

Кількість підприємств, що скорочують заробітні плати співробітникам чи звільняють персонал, залишалась доволі низькою протягом усього року і наразі складає 5% та 3% відповідно.

Зростає кількість компаній, що підтримують власних співробітників у лавах ЗСУ – наразі таких 66%. Для порівняння, у серпні цей показник становив 61%, а рік тому – 57%.

Реклама:

51% компаній допомагають фінансово та власною продукцією, 21% – постачають послуги та допомагають медикаментами, 18% – постачають засоби захисту/оборони.

Стан фінансової стійкості компаній також залишається стабільним протягом 2023 року.

Наразі 48% опитаних компаній мають фінансову "подушку" на період понад рік, 11% – на рік, 28% – на пів року, і 3% – на кілька місяців. Тільки у 2% бізнесів відсутні будь-які фінансові резерви.

Для 39% респондентів втрати їхнього бізнесу від війни наприкінці 2023 року сягають до 1 млн доларів.

Інші 32% повідомляють про втрати в діапазоні 1-10 млн доларів.

14% – повідомляють про втрати понад 10 млн доларів.

Майже половина, а саме 46% компаній повідомляють про безпосередні втрати від бойових дій. До того ж, у 22% компаній залишаються активи на окупованих територіях. Здебільшого це офісні та складські приміщення, філіали, виробничі потужності та обладнання, земля, товари, автомобілі та спецтехніка.

Наразі у половини опитаних компаній (53%) кількість працівників у лавах ЗСУ сягає до 10% від загальної кількості військовозобов’язаних. У 25% кількість мобілізованих сягає 10-20%, у 5% – 20-30%. Майже у половини, а саме у 45% компаній серед мобілізованих або добровольців є критичні для роботи підприємства спеціалісти, зокрема інженери, ІТ фахівці, спеціалісти з логістики, електрики, механіки, оператори, керівники.

Нагадуємо:

За результатами щомісячного опитування, яке проводить Національний банк, у жовтні український бізнес погіршив індекс очікувань ділової активності нижче за нейтральний рівень (50 пунктів).

На ділові очікування бізнесу передбачувано впливали:

  • значні ризики безпеки,
  • руйнування виробничих потужностей окремих підприємств,
  • логістичні обмеження експортерів,
  • звуження інвестиційного попиту,
  • відновлення зростання цін на пальне.

Водночас на очікування почав впливати ще один фактор - значний дефіцит кваліфікованих кадрів.

Реклама: