Рада директорів ЄБРР рекомендувала збільшити капітал на 4 мільярди євро для підтримки України

Середа, 15 листопада 2023, 17:40 -
 
getty images

Рада директорів ЄБРР рекомендувала керуючим банку затвердити оплачене збільшення капіталу на 4 млрд євро "з метою забезпечення значного та стабільного обсягу інвестицій в Україні зараз і в майбутньому".

Про це йдеться у заяві ЄБРР.

"Погодження цього рішення Радою директорів є першим кроком у формальній процедурі збільшення акціонерного капіталу ЄБРР, який наразі становить 30 млрд євро.

Керуючі приймуть остаточне рішення щодо пропонованого збільшення капіталу до кінця 2023 року.

Реклама:

Сьогоднішнє рішення відповідає розумінню керуючих, що підтримка України після повномасштабного вторгнення Росії має бути найвищим пріоритетом для банку зараз і в майбутньому, але при цьому ЄБРР також повинен мати можливість продовжувати працювати над реалізацією своїх стратегічних пріоритетів в інших країнах операцій", - йдеться у позиції банку.

У разі ухвалення цієї пропозиції керуючими це стане третім збільшенням капіталу в історії ЄБРР. Попередні два збільшення відбулися у 1996 та 2010 роках.

Передбачається, що рішення про збільшення набере чинності наприкінці 2024 року, тоді як перші платежі почнуть надходити у 2025 році, додали в ЄБРР.

Реклама:

Згідно з пропозицією, поданою на розгляд керуючим, додатковий капітал дозволить ЄБРР продовжувати інвестиції в Україні під час війни на рівні 1,5 млрд євро на рік та збільшити річний обсяг інвестицій у країні до 3 млрд євро у майбутньому.

"Цей обсяг буде вдвічі більшим, ніж під час війни, і втричі більшим, ніж у середньому до війни. Завдяки надходженню додаткового капіталу також зникне потреба у систематичному розподілі ризиків з акціонерами та донорами через гарантії та гранти.

Збільшення капіталу такого розміру зміцнить баланс ЄБРР і забезпечить спроможність банку здійснювати збільшений обсяг інвестицій в Україні, а також продовжувати повноцінну підтримку інших країн операцій у подоланні викликів, пов’язаних з процесом переходу.

Ця підтримка є особливо важливою у контексті зростання геополітичної напруженості та її економічних наслідків, а також у контексті кліматичної кризи та пов’язаних з нею довгострокових викликів", - додали в банку.

В ЄБРР також заявили, що за останні 30 років банк інвестував понад 18 млрд євро у більш ніж 500 проєктів та є наразі найбільшим інституційним інвестором у країні.

Економічна правда

Реклама: