НБУ ввів у вільний обіг монету номіналом 10 гривень нового дизайну

П'ятниця, 10 листопада 2023, 13:05 -
 
НБУ

Національний банк України 10 листопада презентував нову версію монети 10 грн.

Про це повідомляється на сайті регулятора.

Тираж нової монети буде лімітований. Але монета не буде колекційною, а знаходитиметься у вільному обігу.

Монета присвячена найбільш згадуваному в часи війни мосту в Україні – одній з трьох ключових переправ через Дніпро в Херсонській області, стратегічно важливому об’єкту для регіону та країни в цілому - Антонівському мосту.

Реклама:

За своїми характеристиками обігова пам’ятна монета "Антонівський міст" ідентична звичайній обіговій монеті номіналом 10 гривень зразка 2018 року.

Проте її реверс – тематичний та містить стилізоване зображення Антонівського мосту та річки Дніпро з висоти пташиного лету, а також транспортні розв’язки на обох кінцях мосту.

Аверс монети – ідентичний з аверсом обігової монети номіналом 10 гривень зразка 2018 року, на ньому в центрі, в обрамленні давньоруського орнаменту розміщені номінал монети, рік карбування та герб України.

Реклама:

Тираж монети з Антонівським мостом становитиме 10 млн штук – це приблизно 6% від поточної кількості монет номіналу 10 грн.

"До річниці визволення Херсонщини від окупантів Національний банк відкарбував монету, яка щодня перебуватиме в обігу і символічно нагадуватиме про єднання, відвагу та витривалість українського народу в умовах російської агресії", – наголосив голова Національного банку України Андрій Пишний.

Випуском цієї монети Національний банк продовжує практику карбування обігових пам’ятних монет з воєнної тематики.

До кінця 2023 року планується введення в обіг ще однієї такої монети, яка буде присвячена Збройним Силам України.

Нагадуємо:

Рік тому, під час боїв за Херсон, Сили оборони України завдали низку ударів по мосту аби зробити його непроїзним для російської техніки.

Під час втечі з правого берега Дніпра, війська агресора підірвали Антонівський міст, знищивши кілька його прогонів.

Реклама: