Ситуація на міжбанку нормалізується – голова НБУ

Четвер, 5 жовтня 2023, 19:40 -
 
getty images

Ситуація на міжбанку нормалізується: у другій половині дня 5 жовтня гривня дещо зміцнилася, а чисті інтервенції НБУ з продажу валюти були нижчими за їх середньоденний обсяг у вересні, до впровадження керованої гнучкості курсу.

Про це написав у Facebook голова НБУ Андрій Пишний.

"Ба більше, Нацбанк навіть здійснив інтервенцію з купівлі валюти, обмежуючи, як і обіцяв, коливання обмінного курсу в обидва боки", - додав Пишний.

За його словами, у Нацбанку очікують, що нервозність на ринку остаточно зникне вже найближчими днями.

Реклама:

"Ситуація в готівковому сегменті не викликає занепокоєнь, гривня дещо зміцнилася. Вчора курс продажу готівкової гривні в небанківських фінустановах станом на вечір становив біля 38,25 грн/дол, сьогодні - 38,20 грн/дол", - зазначив голова НБУ.

Також він подякував МВФ за експертну допомогу в підготовці впровадження керованої гнучкості курсу та публічну підтримку рішення НБУ в межах реалізації Стратегії валютної лібералізації.

Нагадуємо:

Реклама:

Після відмови від фіксованого курсу гривня не здійснила "політ у космос" - НБУ для задоволення попиту на ринку продав стільки валюти, скільки потрібно.

Національний банк з 3 жовтня скасував фіксований курс та оголосив про перехід у режим керованої гнучкості обмінного курсу.

Керована гнучкість офіційного курсу стане важливою передумовою для повернення до інфляційного таргетування в майбутньому.

Національний банк встановив офіційний курс гривні на 4 жовтня - вперше, після скасування фіксованого курсу, яке відбулося з 3 жовтня.

Читайте також: Більше не фіксований. НБУ перейшов до гнучкого курсу. Що буде з гривнею?

Економічна правда

Реклама: