Світовий банк відчутно поліпшив прогноз зростання ВВП України у поточному році

Четвер, 5 жовтня 2023, 14:54 -

Станом на жовтень Світовий банк прогнозує зростання ВВП України у 2023 році на 3,5%, що відчутно вище від червневих оцінок - на 1,5 відсоткового пункту.

Про це йдеться в оновленому економічному прогнозі організації для країн Європи та Центральної Азії.

Поліпшено також прогноз на 2024 рік - до 4,0%, що на 0,5 відсоткового пункту вище за червневі показники.

Водночас прогноз зростання економіки України 2025 року поки що збережено на рівні 6,5%. 

Реклама:

Серед факторів, які сприятимуть зростанню ВВП до кінця 2024 року, у Світовому банку називають:

  • більш стабільне електропостачання,
  • збільшення державних витрат,
  • велику зовнішню допомогу,
  • вищий, ніж очікувалося раніше, урожай,
  • підвищення споживчої та ділової впевненості.

"Це сприяло поступовому зростанню активності в першій половині цього року після різкого спаду рік тому", - пояснили в Світовому банку.

Зазначається, що скромне зростання в Україні відновилося в другому кварталі 2023 року вперше після російського вторгнення. 

Реклама:

Цьому сприяло зростання державного споживання та деяке відновлення в секторах, які отримують вигоду від військових витрат і поліпшення електропостачання.

У сільському господарстві більш високе зростання, ніж очікувалося раніше, було підтримано сприятливими погодними умовами.

Перехід на альтернативні експортні маршрути в обхід портів Чорного моря полегшив деяке логістичне навантаження. Хоча припинення дії Чорноморської зернової ініціативи в липні завдало шкоди експорту.

Тиск на заробітну плату посилився на тлі повсюдного зростання попиту на робочу силу та обмеження пропозиції робочої сили, зазначено в оновленому економічному прогнозі.

Водночас зазначається, що економічні умови в Україні залишаються у вкрай важкому стані. Серед негативних чинників вказуються:

  • ескалація ризиків безпеки, 
  • додаткова шкода інфраструктурі, 
  • відновлення тиску на ціни на енергоносії,
  • обмеження пропускної спроможності маршрутів транспортування зерна на міжнародні ринки.

Нагадуємо:

Мінекономіки України оцінило зростання ВВП країни за вісім місяців цього року в 3%. За його прогнозом, за підсумками року воно сягне 4%, а наступного року - 5%.

Нацбанк України наприкінці липня підвищив прогноз зростання ВВП України у 2023 році з 2% до 2,9%, проте знизив його на 2024 рік із 4,3% до 3,5%. Водночас днями представники НБУ заявили про ймовірне поліпшення макропрогнозу наприкінці жовтня цього року.

Реклама: