У ЄС знову не змогли розблокувати 500-мільйонний транш на оборонні потреби України

Понеділок, 23 жовтня 2023, 18:39 -

Міністри закордонних справ країн-членів Європейського Союзу знову не змогли дійти домовленостей щодо виділення Україні восьмого траншу військової допомоги в розмірі 500 млн євро з Європейського фонду миру.

Про це на пресконференції після закінчення засідання Ради ЄС із питань закордонних справ, яке відбулося в Люксембурзі 23 жовтня, повідомив Високий представник ЄС із питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель, передає "Інтерфакс-Україна".

За його словами, міністри обговорили питання надання допомоги Україні в її "нагальних потребах в обороні".

"Ми ще не змогли вирішити проблему восьмого траншу з Європейського фонду миру, ми все ще шукаємо рішення, але так чи інакше ми знайдемо рішення", - сказав Боррель.

Реклама:

Він не конкретизував, яка країна саме виступає проти виділення цього траншу і з яких причин. 

Разом з тим, з дипломатичних джерел відомо, що перешкоджає виділенню останнього траншу Угорщина.

Високий представник також повідомив, що міністри обговорили безпекові зобов'язання, які гарантують безпеку України в середньостроковій і довгостроковій перспективі. 

Реклама:

"Ми зробили пропозицію, що поєднує традиційну військову допомогу з іншими аспектами, які допоможуть не тільки гарантувати безпеку, а й реально підвищити стійкість України, економічну та промислову стійкість", - додав він.

Боррель зазначив, що в Раді очікують вказівок засідання Європейської Ради, яке пройде цього тижня, щоб продовжувати просуватися вперед з уже оприлюдненою пропозицією про створення Українського фонду, але для цього "потрібне необхідне політичне керівництво".

Нагадуємо:

Сьомий транш в розмірі 500 мільйонів євро з Європейського фонду миру ЄС надав Україні аж в січні 2023 року. Тоді Угорщина вирішила не блокувати рішення ЄС про надання Україні траншу, який спрямовується на військову допомогу.

Реклама: