Податок на Google: хто та скільки сплатив його в Україні

П'ятниця, 20 жовтня 2023, 11:23 -

З моменту запровадження в Україні так званого "податку на Google" до Державного бюджету сплачено еквівалент 10,2 млрд грн.

Про це повідомив глава фінкомітету Верховної Ради Данило Гетманцев.

За його словами, платниками цього податку в Україні є 98 нерезидентів-надавачів цифрових послуг.

За час дії відповідної норми Податкового кодексу України, станом на 1 жовтня 2023 року ними було сплачено еквівалент 10,2 млрд грн. Зокрема:

Реклама:
  • у 2022 році – 4,3 млрд грн;
  • у 2023 році (станом на 01.10.2023) – 5,9 млрд гривень.

Найбільшими платниками ПДВ з цифрових послуг наразі є Google, Google Play та Netflix, обсяги сплати яких демонструють позитивну динаміку.

Їхні платежі в липні-вересні зросли (в іноземній валюті) в порівнянні з квітнем-червнем на 5 відсотків та склали 21 млн євро.

Fenix International Limited, надавач послуг індустрії розваг для дорослих "OnlyFans", сплатив у поточному році майже 1 млн дол. США ПДВ (у 2022 році – 889,5 тис. дол. США).

Реклама:

"Зараз триває кампанія декларування особами-нерезидентами за III квартал 2023 року. Вже по 15 поданим на 17 жовтня деклараціям можна прогнозувати істотне зростання нарахувань ПДВ за цифрові послуги. Остаточні підсумки будуть у другій половині листопада 2023 року", - зазначив Гетманцев.

Нагадуємо:

У червні 2021 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт №4184, який, зокрема, зобов'язує інтернет-гігантів, які працюють в Україні, сплачувати податки до українського держбюджету.

Закон спрямований на збільшення доходів держбюджету від ПДВ за рахунок залучення до оподаткування ПДВ нерезидентів, що надають фізособам електронні послуги, місце постачання яких розташоване на митній території України.

Читайте детальніше: "Податок на Google" від Ради: чи подорожчає для українців Netflix, Apple, Google та Facebook

Зеленський підписав "податок на Google": чи подорожчає для українців Netflix, Apple, Google та Facebook

Реклама: