В Італії та Іспанії рекордно зросли ціни на піцу та паелью: через оливкову олію

П'ятниця, 20 жовтня 2023, 10:45 -
 
getty images

Попри зниження інфляції в Європі, ціни на оливкову олію продовжили зростати, збільшуючи вартість італійських та іспанських страв.

Про це пише Bloomberg.

За розрахунками видання, яке показує скільки італійським та іспанським домогосподарствам потрібно витратити на інгредієнти для приготування фірмових середземноморських страв, показують що індекси цін на піцу та паея у вересні зросли на 8,2% та 20,6% порівняно з попереднім роком.

"Це значно перевищує загальну інфляцію у 5,6% в Італії та 3,3% в Іспанії. Італійські та іспанські домогосподарства також платили більше за овочі, в той час, як перші побачили зниження цін на борошно, моцарелу та електроенергію, необхідну для приготування їжі, а другі виграли від зниження цін на морепродукти та рибу", – йдеться в повідомленні. 

Реклама:

Проте найбільше виділяється вартість оливкової олії. В Італії вона зросла на 43% порівняно з попереднім роком, а в Іспанії спостерігався ще більший стрибок на 67%.

У Єврокомісії попереджають, що стрімке зростання цін на оливкову олію в Європі протримається ще один сезон, що змусить споживачів скоротити споживання улюбленого продукту.

Європа є домом для двох третин світового виробництва оливкової олії і є величезним споживачем. Причиною зростання ціни приблизно вдвічі за останній рік є посуха в ключових країнах-виробниках. 

Реклама:

Крім того, збільшується кількість шкідників та хворіб через потепління клімату. 

Нагадаємо:

Раніше повідомлялось, що спека та посуха минулого року в Іспанії, найбільшому виробнику оливкової олії, найімовірніше, вдарять по майбутньому врожаю та спричинять підвищення цін.

Реклама: