"Крематорій жаху": військові змусили київську владу почати ремонт об'єкта

Середа, 18 жовтня 2023, 18:12 -
 

Київська влада визнала об'єктивною критику військових щодо стану центрального столичного крематорію і почали косметичний ремонт споруди.

Про це повідомляє пресслужба Київської міськадміністрації.

Реалії прощання з полеглими воїнами показала керівниця Патронатної служби "Янголи Азову" Олена Толкачова.

Облуплені стіни, розбиті вікна та бруківка перед будівлею, непрацюючий злив, неохайні зали - у такому вигляді будівля перебувала роками.

Реклама:

"Критика військових об'єктивна. І ми зараз максимально оперативно виправляємо ситуацію – очищуємо, фарбуємо, замінюємо деякі елементи. Тобто все, що не вплине на подальшу реставрацію, проте покращить зовнішній вигляд приміщень, де прощаються з українськими воїнами", – наголосив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

В адміністрації міста визнають, що розпочали ремонт саме після критики військовослужбовців з приводу незадовільного зовнішнього вигляду та залів крематорію.

Кажуть, будівлі крематорію збудовані ще у 1970-х роках і потребують повноцінного оновлення. Влада Києва планувала оновити крематорій ще 2021 року.

Реклама:

Серед виправдань - крематорій є об'єктом культурної спадщини, а отже, його не можна просто взяти й відремонтувати.

"Будівлі визнані об'єктами культурної спадщини, адже створені за унікальним проєктом. Це суттєво ускладнює проведення будь-яких ремонтних робіт. Державні норми вимагають для комплексної реставрації супроводжувальні наукові дослідження. І ми вже виконали низку процедурних та дослідницьких робіт, щоб уже наступного року проводити реставрацію", – пояснив Пантелеєв.

Але після критики військових влада все ж таки знайшла можливість привести будівлю в цивілізований вигляд вже сьогодні. Тепер обіцяють за два тижні почергово відремонтувати дві зали. 

Зараз у прощальних залах триває поточний ремонт, щоб покращити їхній зовнішній вигляд.

Зазначається, що бюджетні кошти на ремонт крематорію не залучаються. Але за які гроші ремонтують комунальне підприємство, не повідомляється.

Реклама: