Іран намагається схилити 57 ісламських країн ввести нафтове ембарго проти Ізраїлю

Середа, 18 жовтня 2023, 15:10

Іран закликає 57 країн, що входять до Організації ісламського співробітництва (ОІС), запровадити нафтове ембарго та інші санкції проти Ізраїлю.

Відповідну заяву зробив міністр закордонних справ Ірану Хосейн Амір Абдоллахіан на екстреній нараді членів організації, що проходить 18 жовтня в Саудівській Аравії, повідомляє Reuters.

"Міністр закликає ісламські країни негайно запровадити повне ембарго щодо Ізраїлю, включно з нафтовими санкціями, а також вислати ізраїльських послів, якщо були встановлені [дипломатичні] відносини", - цитує Reuters заяву іранського МЗС.

Нагадуємо:

Реклама:

За даними S&P Global Commodity Insights, 2023 року Ізраїль отримував нафту переважно з Туреччини, Росії та Габону. Імпорт сирої нафти склав близько 300 000 барелів на добу, нафтопродуктів - 50 000 барелів.

У 2022 р. основними постачальниками нафти були Ірак, Азербайджан і Казахстан, а також у невеликих обсягах - Нігерія, Габон і Бразилія.

З цих країн до ОІС входять Азербайджан, Казахстан, Ірак, Нігерія та Габон. 

Реклама:

Однак у 2021 р. 2-ге і 3-тє місця за обсягом імпорту нафти (після Азербайджану) посідали головний союзник Ізраїлю - США, а також Бразилія. 

Крім того, ізраїльське газове родовище Karish у Середземному морі забезпечує супутній видобуток нафти, яку в лютому цього року навіть почали відправляти на експорт.

Як раніше повідомлялося, Іран можливо допоміг спланувати атаку на Ізраїль 7 жовтня. Про це зазначали анонімні високопоставлені члени ХАМАСу і Хезболли.

Реклама: