Вибори в Польщі дають європейській економіці нового імпульсу – Bloomberg

Понеділок, 16 жовтня 2023, 11:05 -
 
getty images

Після восьми років націоналістичного правління та регулярних нападок на ЄС польська партія "Право і справедливість", схоже, прямує до поразки на виборах, що покладе край довгій главі популізму та розбрату.

Про це пише Bloomberg.

За даними екзит-полу, опозиція на шляху до більшості, а "Громадянська платформа", очолювана колишнім президентом Європейської ради Дональдом Туском, отримала 32% голосів на тлі рекордної явки виборців.

Альянс "Третій шлях" отримав 13%, а Ліва партія - 8,6%, що дасть трьом групам 248 місць у нижній палаті парламенту, яка налічує 460 депутатів.

Реклама:

У разі підтвердження результат створить можливості для ЄС, зауважує Bloomberg.

"Насамперед, Польща прагнутиме вивільнити понад 35 мільярдів євро з фондів ЄС, щоб надати поштовх найбільшій економіці Східної Європи. Крім того, існує перспектива ізоляції угорського Орбана, ще одного популіста, який до цього часу був захищений своїм альянсом з партією "Право і справедливість", - пише агентство.

Нагадаємо:

Реклама:

Польське агентство Ipsos оприлюднило оновлені результати опитування на виході з виборчих дільниць, проведене на парламентських виборах у Польщі, що підтверджує високі результати опозиційних партій і формальну перемогу керівної партії. 

Економічна правда

Реклама: