Російські кав'ярні перейдуть на низькоякісну каву через обвал рубля

Вівторок, 10 жовтня 2023, 20:45 -
 
тасс

Російські власники кав'ярень планують закуповувати каву нижчої якості через зростання цін на продукцію, спричинене обвалом рубля.

Про це пише The Moscow Times із посиланням на менеджера з продажу компанії-імпортера зеленого зерна в Росію RTC-Trading Сергія Рибенка.

За його словами, всі закупівлі йдуть у доларах і придбати хороший товар за колишніми цінами в рублях стало неможливо.

"Високий курс зараз дуже сильно може з'їсти купівельну спроможність. Найімовірніше, власники кав'ярень купуватимуть низькоякісну каву", - заявив Рибенко.

Реклама:

Він додав, що курс зачіпає виключно внутрішній ринок, біржові котирування арабіки і робусти залишилися незмінними, а з боку країн-виробників кави ніяких змін не очікується: поставки, як і раніше, йтимуть із Центральної Америки, Африки та Азії.

За його словами, за останні роки ціни на базову арабіку зросли в 1,5 раза: з 90-100 центів до 150-160 центів за фунт.

"Що стосується робусти, у червні 2023-го тонна цієї кави обходилася в 2,8 тисячі дол, а в жовтні її можна купити за 2,4 тисячі дол. Ціни на базові арабіку і робусту зараз дуже наближені одна до одної, і різниця між ними вкрай мала, особливо в роздробі", - уточнив він.

Реклама:

При цьому зазначається, що російський бізнес уже "затягнув паски".

Так, генеральний керівник TanukiFamily Алла Бондаренко заявила, що закупівельні ціни на каву зростають увесь останній рік, і закладам компанії доводиться підлаштовуватися, щоб не втратити клієнтів. "На поточний момент ми тримаємо ціни в роздробі. Таким чином знижуємо маржинальність, але зберігаємо лояльність наших гостей", - сказала вона.

Напередодні долар уперше з кінця березня 2022 року піднявся у РФ вище 102 рублів, але потім почав падати. Вранці 10 жовтня американська валюта знову торгувалася на рівні вище 100 рублів.

Економічна правда

Реклама: