Світові ціни на рис досягли 15-річного максимуму – ООН

Субота, 9 вересня 2023, 12:07 -
 
getty images

Індекс світових цін на рис з липня цього року зріс на 9,8%, досягнувши 15-річного максимуму, що відображає перебої в торгівлі після заборони експорту білого рису Індією.

Про це повідомляє Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Загалом у серпні міжнародні ціни на продовольчі товари знизилися, за винятком рису та цукру. Так, індекс продовольчих цін ФАО в серпні склав 121,4 пункти, що на 2,1% менше, ніж у липні, і на 24% нижче пікового значення, досягнутого в березні 2022 року. 

Згідно з даними ФАО індекс цін на рослинні олії знизився на 3,1%, частково змінивши різке зростання на 12,1% в липні. Також ціни на соняшникову олію знизилися майже на 8% протягом місяця на тлі ослаблення світового імпортного попиту і надлишку пропозицій з боку основних експортерів. 

Реклама:

Крім того, індекс цін на зернові знизився на 0,7% порівняно з липнем. 

"Світові ціни на пшеницю в серпні впали на 3,8% на тлі збільшення сезонної пропозиції з боку кількох провідних експортерів, тоді як світові ціни на фуражне зерно впали на 3,4% на тлі достатньої світової пропозиції кукурудзи завдяки рекордному врожаю в Бразилії і швидкому початку збору врожаю в США", – йдеться в повідомленні. 

На противагу цьому, Індекс цін на весь рис ФАО зріс на 9,8% з липня до 15-річного номінального максимуму, що відображає перебої в торгівлі після заборони експорту білого рису Індією, яка є найбільшим світовим експортером рису. Також індекс цін на цукор зріс на 1,3% порівняно з липнем, а в серпні в середньому на 34,1% перевищив його значення річної давності.

Реклама:

Додається, що  ціни на молочні продукти ФАО знизився на 4,0% порівняно з липнем, а ціни на м'ясо знизився на 3,0%.

Нагадаємо:

Індія, як найбільший експортер рису, запровадила додаткові обмеження на його постачання для забезпечення внутрішньої продовольчої безпеки. Це, ймовірно, призведе до подальшого скорочення світових поставок рису.

Реклама: