РФ використовує хакерів, щоб допомогти військовим злочинцям уникнути відповідальності – ЗМІ

Субота, 23 вересня 2023, 11:53 -

Спецслужби РФ використовують хакерів для атак на комп'ютерні системи правоохоронних органів України, щоб отримання базу доказів російських військових злочинів.

Про це заявив голова Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України (ДССЗЗІ) Юрій Щиголь, передає Reuters. 

Зазначається, що хакери, які працюють на зовнішню, внутрішню і військову розвідки РФ, активізували свої дії щодо української прокуратуру і відомства, які документують військові злочини, 

"Відбулася зміна напрямку – від фокусу на енергетичних об'єктах до правоохоронних органів, які раніше не так часто були об'єктами атак", –   пояснює Щиголь.

Реклама:

За його словами, цей зсув у бік судів, прокуратури та правоохоронних органів свідчить про те, що хакери збирають докази російських воєнних злочинів в Україні. 

У звіті ДССЗЗІ йдеться, що хакери також намагалися збирати розвідувальну інформацію про російських громадян, заарештованих в Україні, щоб допомогти цим особам уникнути судового переслідування і повернути їх назад до РФ.

"Групи, які ми ідентифікували як такі, що займаються цією діяльністю, є частиною російських розвідувальних служб ГРУ і ФСБ", - сказав Щиголь.

Реклама:

Глава ДССЗЗІ не відповів, які саме підрозділи стали мішенню хакерської кампанії, пославшись на міркування безпеки. За його словами, кількість інцидентів кібербезпеки зросла на 123% за перші шість місяців цього року порівняно з другою половиною 2022 року.

Додається, що російські хакери націлилися на державні органи та намагалися отримати доступ до їхніх серверів електронної пошти, не уточнюючи подробиць. 

Економічна правда.

Реклама: