Рада прийняла за основу законопроєкт про фінмоніторинг політично значущих осіб: є однією з вимог МВФ

Четвер, 21 вересня 2023, 16:18 -

Верховна Рада на засіданні 21 вересня прийняла за основу допрацьовану версію законопроєкту №9269 щодо фінансового моніторингу політично значущих осіб (PEP).

Про це повідомив перший заступник голови Податкового комітету Ради Ярослав Железняк.

За проєкт закону №9269-д "Про внесення змін до Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" в першому читанні проголосували 260 народних депутатів.

"Фактично замість обмеження в три роки, знову повертається принцип "once pep-forever pep"", – зазначив Железняк.

Реклама:

Крім цього, законопроєкт також передбачає створення реєстру PEP-ів.

"Цей пункт є структурним маяком меморандуму з МВФ і має бути виконаний до кінця вересня 2023. Також це остання умова для відкриття перемовин про членство з ЄС", – резюмував Железняк.

Нагадуємо:

Реклама:

Виконавча рада МВФ схвалила чотирирічний пакет фінансування для України на суму 15,6 мільярдів доларів, щоб допомогти країні задовольнити нагальні фінансові потреби на тлі триваючої війни. Загалом цього року Україна має змогу отримати від МВФ три транші на загальну суму 3,3 млрд СПЗ (4,5 млрд дол США).

Згодом Міжнародний валютний фонд опублікував 19 структурних маяків, які Україна пообіцяла виконати в рамках програми співпраці на 15,6 млрд дол.

Після першого перегляду програми розширеного фінансування України EFF МВФ оприлюднив оновлений Меморандум, додавши 4 структурні маяки.

Реклама: