Саудівська Аравія веде переговори з Tesla про будівництво заводу в країні – WSJ

Понеділок, 18 вересня 2023, 17:44 -
 
getty images

Саудівська Аравія веде переговори з виробником електромобілів Tesla про створення у країні виробничих потужностей компанії.

Про це повідомляє The Wall Street Journal із посиланням на джерела, знайомі з ходом переговорів.

За словами співрозмовників газети, переговори перебувають на дуже ранній стадії та можуть зірватися. 

Зазначається, що Саудівська Аравія зацікавлена у співпраці у рамках амбітних зусиль королівства по забезпеченню металами, необхідними для електромобілів, і диверсифікації своєї економіки від залежності від нафти.

Реклама:

"Будь-яка угода може бути пов'язана з ускладненнями, враховуючи суперечливі відносини гендиректора Tesla Ілона Маска з саудівцями, а також існуюче партнерство королівства з конкурентом компанії в галузі електромобілів - Lucid Group", - пише видання.

Саудівська Аравія пропонувала Tesla право купувати певну кількість металів і мінералів, необхідних компанії для виробництва електромобілів, у таких країнах, як Демократична Республіка Конго, кажуть джерела.

Саудівці звернулися до конголезького уряду в червні з пропозицією придбати активи в країні, яка постачає близько 70% світового кобальту, додали співрозмовники газети.

Реклама:

При цьому одна з пропозицій, яку розглядає Саудівська Аравія, передбачає надання фінансування сировинному гіганту Trafigura для проєкту з видобутку кобальту і міді в Конго, що в кінцевому підсумку може допомогти в забезпеченні заводу з виробництва автомобілів Tesla в королівстві.

У разі успіху, угода з саудівцями може допомогти Tesla реалізувати свої прагнення продавати 20 мільйонів автомобілів на рік до 2030 року, порівняно з приблизно 1,3 мільйона у 2022 році. 

Нагадаємо:

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган попросив генерального директора Tesla Ілона Маска побудувати завод з виробництва електромобілів Tesla в Туреччині.

Економічна правда

Реклама: