Витрати українців за кордоном з квітня суттєво знизились – НБУ

Четвер, 14 вересня 2023, 15:31 -

Витрати українців за кордоном досить суттєво знизились починаючи з квітня цього року, різниця між відпливом капіталу на місяць становить понад 200 мільйонів доларів.

Про це у відповідь на запитання журналіста ЕП розповів заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук

"У ІІ половині минулого року та І кварталі цього року за операціями з українськими картками за кордоном фіксувався відплив капіталу приблизно на 800 млн доларів на місяць. Починаючи з березня місяця цей обсяг менше 600 млн доларів на місяць", – сказав він.

За словами Ніколайчука, цьому в тому числі посприяли заходи НБУ пров’язані із зниженням спреду між готівковим і офіційним обмінним курсом, що, відповідно, знизило потребу або привабливість так званого "карткового туризму".

Реклама:

Зниженню витрат за кордоном, за словами заступника голови регулятора, посприяли заходи НБУ з фінансового моніторингу та валютного нагляду.

"Також ми поступово бачимо і адаптацію українських громадян, які більше працевлаштовують за кордоном і все більше орієнтуються на отримання доходів вже за кордоном і менше спираються на свої гривневі активи в Україні", – додав Ніколайчук.

Читайте також: Після війни додому можуть не повернутися 3 мільйони українців. Що буде з економікою?

Реклама:
Реклама: