НКЦПФР пропонує Раді розблокувати кошти клієнтів підсанкційного "Фрідом Фінанс Україна"

Середа, 13 вересня 2023, 18:35

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) розробила і подала до комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики законопроєкт про розв'язання проблеми заблокованих активів клієнтів брокера "Фрідом Фінанс Україна", який потрапив під санкції.

Про це повідомляє пресслужба комісії в середу.

"Для розв'язання складної ситуації, що стосується клієнтів ТОВ "Фрідом Фінанс Україна" та їхніх заблокованих коштів, НКЦПФР підготувала законопроєкт, що вносить зміни до трьох законів України - про санкції, про депозитарну систему та про ринки капіталу, - та вже відправила його на розгляд народних депутатів", - ідеться в повідомленні.

Рішення було напрацьовано Комісією у співпраці з Національним банком, Нацдепозитарієм, Розрахунковим центром і Міжвідомчою робочою групою з реалізації санкційної політики при Кабміні.

Реклама:

У розробленому законопроєкті йдеться про зміни до закону про санкції щодо можливості регламентувати дії з активами клієнтів підсанкційного професійного учасника ринків капіталу.

Згідно зі змінами також визначається можливість для комерційного банку, в якому відкрито рахунок підсанкційної особи, здійснити перерахування коштів її клієнтів до установ, через які відбуватиметься повернення таких коштів (Нацдепозитарій, НБУ та Розрахунковий центр).

"Важливо, що законопроєкт не змінює порядку застосування санкцій до юридичної особи та не впливає на державну політику. Він стосується лише питань активів клієнтів і встановлює чіткий перелік дій, строки їх виконання для кожного із залучених учасників цього процесу", - наголосили в Комісії.

Реклама:

Водночас у рамках засідання Міжвідомчої робочої групи з питань реалізації санкційної політики було ухвалено протокольне доручення про перевірку всіх клієнтів "Фрідом Фінанс Україна" щодо їхньої причетності до санкційних осіб.

"Адже активи не повинні повернутися до клієнтів, пов'язаних із громадянами Російської Федерації, Республіки Білорусь, підсанкційними громадянами інших країн, включно з Україною", - пояснюють у пресслужбі.

Додатково було рекомендовано надіслати законопроєкт для оцінки до Національного агентства з питань запобігання корупції.

Нагадуємо:

Торік в жовтні указом президента України №726/2022 було введено в дію рішення Ради нацбезпеки і оборони України про санкції до 1374 юридичних осіб, до яких було включено ТОВ "Фрідом Фінанс Україна".

Через два дні після цього компанія заявила, що санкції є помилковими, а через повномасштабне вторгнення Росії в Україну Freedom Holding Corp. продала російські компанії ТОВ "Інвестиційна компанія Фрідом Фінанс" і ТОВ "ФФІН Банк" і вийшла з російського бізнесу. А в української компанії ніколи не було з ними бізнес-відносин.

Після потрапляння компанії під санкції, кошти 2,5 тис. вкладників, які вклалися у військові облігації, виявилися заблокованими.

Реклама: