Оприлюднені пропозиції президента до ветованого законопроєкту про відновлення декларування

Вівторок, 12 вересня 2023, 17:45

Опубліковані пропозиції президента Володимира Зеленського до ветованого законопроєкту про відновлення електронного декларування для посадових осіб держави та місцевого самоврядування.

Відповідні пропозиції глави держави до законопроєкту № 9534 оприлюднені на сторінці документу на сайті парламенту.

"Не можу погодитися із запропонованим законом підходом, згідно з яким не забезпечується відкритий доступ до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування", - зазначає президент.

Глава держави пропонує Верховній Раді зробити відкритим доступ до Реєстру декларацій, але при цьому врахувати низку особливостей щодо певних груп декларантів.

Реклама:

Він пропонує встановити, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану, Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) забезпечує відкритий цілодобовий доступ до Єдиного держреєстру декларацій.

При цьому глава держави вважає за необхідне визначити в законі, що у відкритому доступі не відображатимуться декларації, подані, зокрема:

  • військовослужбовцями Державної прикордонної служби України, 
  • Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації, 
  • Управління державної охорони, 
  • Збройних сил України та інших військових формувань. 

Крім цього, не відображатимуться декларації:

Реклама:
  • співробітників поліції особливого призначення, які під час дії воєнного стану залучені до ведення бойових дій, 
  • поранених, 
  • полонених, 
  • миротворців, 
  • осіб, які перебувають на тимчасово окупованих територіях. 

НАЗК вилучає з відкритого доступу такі декларації на підставі письмового подання керівника держоргану, де проводить службу (працює) відповідний суб'єкт декларування.

Згідно з пропозиціями президента, ці винятки не стосуються:

  • військовослужбовців на посадах міністрів та їхніх заступників, керівників центральних і місцевих органів виконавчої влади та їхніх заступників, на інших посадах в апаратах міністерств, інших центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів системи правосуддя або відряджених на такі посади; 
  • які входять до складу військово-лікарських комісій, лікарсько-льотних комісій або відряджені до них; 
  • які проходять службу в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки або відряджені до них (крім осіб рядового складу підрозділів охорони відповідних центрів); 
  • які здійснюють підготовку, організацію, проведення закупівель товарів, робіт і послуг оборонного призначення.

Президент також пропонує встановити, що з дня, який настає за днем припинення або скасування воєнного стану, НАЗК забезпечить відкритий доступ до декларацій, що містяться в Єдиному держреєстрі, всім особам, уповноваженим на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

"Національному агентству з питань запобігання корупції забезпечити відкритий цілодобовий доступ до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, (...) не пізніше ніж за 60 днів з дня набрання чинності цим законом", - зазначається також у пропозиціях президента.

Нагадуємо:

Президент Володимир Зеленський ветував закон про відновлення обов'язкового електронного декларування доходів і майна чиновників, який зберігав закритість реєстру ще на рік.

Реклама: