Повернення довоєнних податків на пальне додасть до інфляції 0,7% - НБУ

П'ятниця, 4 серпня 2023, 12:11 -

Повернення довоєнних ставок податків на пальне з 1 липня стане одним з чинників прискорення інфляції та за підсумками року додасть до індексу споживчих цін 0,7%.

Про це йдеться в Інфляційному звіті НБУ.

У регуляторі зазначають, що значні запаси, зниження світових цін на нафту, посилення конкуренції на роздрібному ринку та висока база порівняння зумовили падіння ціни на пальне – на 20.3% у річному вимірі в червні. 

"Проте у ІІІ кварталі зростання цін відновиться внаслідок повернення довоєнного рівня оподаткування пального, що додасть приблизно 0.7 в. п. прямого внеску в зміну ІСЦ (індексу споживчих цін) у 2023 році" – порахували в Нацбанку.

Реклама:

Також це чинитиме непрямий вплив на інфляцію через перенесення вартості пального на ціни інших товарів та послуг, зокрема транспортних. 

У НБУ очікують, що з 2024 року ціни на пальне стабілізуються завдяки поступовому зниженню світових цін на нафту.

Нагадуємо:

Реклама:

Національний банк України опублікував оновлений макроекономічний прогноз, у якому покращив свої оцінки зростання ВВП, а також переглянув свої оцінки інфляції цього та наступного року.

Національний банк розраховує, що мораторій на підвищення тарифів на окремі послуги ЖКГ триватиме до 2025 року та, в свою чергу, стримуватиме інфляцію.

Реклама: