Україна готується подати в міжнародні суди п'ятий позов по злочинах Росії - "екоцидний"

П'ятниця, 25 серпня 2023, 12:35 -

Україна готує справу екоциду проти Росії, яка стане п'ятим позовом, пов'язаним з воєнними злочинами РФ, що розглядатиметься у міжнародних судах.

Про це пише The New York Times.

"Наразі чотири конкретні діяння — геноцид, злочини проти людяності, агресія та воєнні злочини — визнані міжнародними злочинами. Україна хотіла б додати п'яту – екоцид", - повідомляє видання з посиланням на радника Генерального прокурора України Максима Попова, який спеціалізується на екологічних питаннях.

"Ми просто зараз розробляємо стратегію притягнення до відповідальності за екологічні воєнні злочини та екоцид", – повідомив він.

Реклама:

Відомо, що частиною цієї справи стане масова загибель дельфінів, яка триває в Чорному морі.

"Дельфіни - це не тільки милі істоти. Вони є ключовими істотами для морської екосистеми. Якщо дельфіни будуть в поганому стані, то вся екосистема буде в поганому стані", - зазначив виданню, доктор зоології, який спеціалізується на популяціях морських ссавців в Українському науковому центрі екології моря Павло Голдін.

Як повідомляє The New York Times, Павло Голдін здійснив низку розтинів загиблих дельфінів, щоб встановити причину їх смерті.

Реклама:

"Українські чиновники кажуть, що їхня загибель пов'язана з жорстокою шкодою, яку війна Росії завдає морському життю та навколишньому середовищу. Вони хочуть задокументувати це для судового переслідування", - йдеться в матеріалі.

Нагадуємо:

Перших мертвих тварин почали знаходити на турецькому березі Чорного моря поруч із Босфором у березні – майже одразу після початку повномасштабного нападу Росії на Україну. Зазвичай у цю пору тут не спостерігається багато випадків загибелі китоподібних. Тому науковці одразу звернули на це увагу.

У квітні нетипову масову загибель китоподібних почали помічати в Болгарії. У попередні роки в цю пору тут також гинули дельфіни, але тепер – в рази більше, ніж зазвичай.

У травні мертвих дельфінів почали знаходити в Румунії та Україні.

Найбільше випадків зафіксовано в Севастополі. Мертвих тварин також знаходили в Керчі, Феодосії, Одесі та біля Миколаєва. Крім того, є незвичні випадки, коли виснажені дельфіни підпливають до берега, при цьому вони не виглядають пораненими чи хворими.

Пік загибелі прийшовся на кінець травня – початок червня. Ще один, менший пік стався в кінці серпня.

Читайте також: Море катастроф і надій. Як війна ставить небувалий експеримент над природою Чорного моря

Реклама: