Україна виконала ще один структурний маяк МВФ та зробила крок до наступного

Четвер, 27 липня 2023, 17:18 -

Верховна Рада на засіданні в четвер, 27 липня, прийняла в цілому законопроєкт №9346-1д, який вносить зміни до Бюджетного кодексу в частинах передбачуваності бюджетної політики та посилення боргової стійкості.

Про це повідомив перший заступник голови Податкового комітету Ради Ярослав Железняк.

За прийняття проєкту закону в цілому проголосували 249 народних депутатів.

Ним передбачено, що внесення змін до закону про державний бюджет може розглядатися у Раді лише у разі наявності позитивного висновку Мінфіну.

Реклама:

А також відновлюються передбачені статтею 52 Бюджетного кодексу умови внесення змін до закону про державний бюджет, залишивши в умовах воєнного стану лише необмежене право на перегляд видатків сектору безпеки і оборони.

Також у прийнятому законопроєкті передбачено, що у 2023-2028 роках граничний обсяг державних гарантій, які надаються за рішеннями Кабінету Міністрів, не може перевищувати 3% планових доходів загального фонду держбюджету. Граничний обсяг державних гарантій, які надаються на підставі міжнародних договорів, визначатиметься законом про державний бюджет.

Крім цього:

Реклама:
  • з 1 січня 2024 року буде відновлено середньострокове бюджетне планування (ухвалення Бюджетної декларації).
  • цьогоріч буде відновлено розробку Стратегії управління державним боргом.

В коментарі ЕП голова Бюджетного комітету Ради Роксолана Підласа пояснила, що прийнятим законопроєктом виконано один маяк МВФ (№10), а ще один (№12) буде виконано в кінці жовтня, але прийнятим законопроектом передбачено підстави для його виконання – зобов'язання подати Стратегію управління держборгом до 25 жовтня.

Нагадуємо:

Міжнародний валютний фонд (МВФ) оприлюднив оновлений Меморандум після першого перегляду програми розширеного фінансування України EFF, додавши 4 структурні маяки.

Реклама: