Зернові дорожчають на тлі невизначеності щодо продовження "зернової угоди"

П'ятниця, 14 липня 2023, 17:06 -

Ф'ючерси на пшеницю та кукурудзу зросли другу поспіль сесію через невизначеність щодо угоди про експорт зерна Чорним морем між Україною, Туреччиною, ООН та Росією.

Про це повідомляє Bloomberg.

Чорноморська зернова ініціатива має бути продовжена в понеділок, 17 липня. "Ймовірно, що елемент премії за ризик повернеться на ринок, поки вони не знайдуть рішення, або ринок не матиме часу оцінити безперервність потоків зерна з цього регіону", – прокоментував керуючий директор CRM AgriCommodities Джеймс Болесворт.

За його словами, обмежені світові пропозиції пшениці додають цінове зростання. 

Реклама:

Цього тижня Міністерство сільського господарства США знизило свій прогноз щодо рівня запасів пшениці більше, ніж очікувалося, і тепер прогнозує четверте щорічне скорочення. 

Хвилі спеки, що охопили Європу, також ризикують перешкодити цьогорічному врожаю кукурудзи, а останні оцінки врожаю в Бразилії не виправдали очікувань аналітиків.

Припинення дії чорноморського "зернового коридору" підштовхне більшу частину українського врожаю 2023 року до альтернативних торгових шляхів через річкові порти та кордон з ЄС. Минулого сезону туди вже було перевезено значні обсяги, хоча логістика залишається дорогою, оскільки зерно транспортується на великі відстані.

Реклама:

Нагадуємо:

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у п'ятницю заявив, він та президент Росії Владімір Путін дотримуються однієї думки щодо продовження дії "зернової угоди".

Раніше Путін заявляв, що Росія продовжить зернову угоду тоді, коли буде виконано обіцянки, які давалися країні раніше.

Генсек ООН Гутерріш сказав, що розраховує на те, що спрямовані президенту Росії пропозиції щодо Чорноморської зернової ініціативи допоможуть вирішити питання з її продовженням. 

Зокрема, Гутерріш запропонував президенту РФ Путіну продовжити "зернову угоду" в обмін на підключення "дочки" "Россільгоспбанка" до міжнародної платіжної системи SWIFT.

Реклама: