Дніпро нижче Запоріжжя припинить бути судноплавним - Адміністрація судноплавства

Четвер, 8 червня 2023, 11:38 -

Внаслідок підриву Каховської ГЕС Дніпро нижче Запоріжжя перестане бути судноплавним на тривалий час.

Про це повідомив голова Адміністрації судноплавства Євген Ігнатенко.

"Терористичний акт РФ матиме катастрофічні наслідки для всього регіону в цілому та майбутнього відновлення судноплавства зокрема. ... Через різке підтоплення територій зруйновано та виведено з ладу інфраструктуру портів та терміналів, розташованих в області, багато затонулих суден", - зазначив він.

За словами Ігнатенка, за Дніпрогесом річка Дніпро залишиться судноплавною. Нижче – ще тривалий час ні. Після падіння рівня води судна там опиняться на мілині.

Реклама:

Так, проблеми виникнуть нижче безпосередньо Каховського шлюзу.

"Каховський шлюз був крайнім дніпровським шлюзом, що випускав усі суда в бік відкритого моря. Фактично нам перекрили ворота для українського експорту", - повідомив Ігнатенко.

Проте вже виникають проблеми й вище за течією.

Реклама:

"Рівень води у Каховському водосховищі падає на 10 см щогодини. Допустимий рівень на нижньому б'єфі Запорізького шлюзу — 14 метрів, сьогодні на ранок фіксували 16 метрів. Тому, за умови падіння рівня нижче цієї позначки ми не зможемо проводити шлюзування в Запоріжжі", – заявив він.

Наразі цивільні судна з Каховського водосховища перебазують до Запоріжжя, щоб вони не залишились на мілині.

"Адміністрація другий день активно працює з судновласниками, чиї судна наразі знаходяться в акваторії Каховського водосховища. Це близько 50 суден. Наше завдання – сприяти у забезпеченні їх безперешкодній передислокації з місць базування вище по Дніпру через Запорізький шлюз", – зазначив Ігнатенко.

Нагадуємо:

Дніпро є основною артерією річкового судноплавства України.

Вночі 6 червня 2023 року російські окупанти підірвали Каховську гідроелектростанцію, внаслідок чого Каховське водосховище почало швидко міліти.

За останню добу рівень води у Каховському водосховищі зменшився майже на метр.

Збитки лише водним ресурсом, за попередніми даними, склали вже 2 млрд грн. В "Укргідроенерго" кажуть, що на відновлення дамби знадобиться 5 років.

Урядом вже виділено 1,5 млрд грн на будівництво магістральних водогонів на півдні України. Завдяки цим водогонам планується забезпечити централізоване водопостачання до тих населених пунктів, у яких виникли проблеми з водопостачанням через підрив Каховської ГЕС. 845 млн грн виділено Херсонській, Запорізькій, Миколаївській та Дніпропетровській областях для забезпечення населення питною водою.

Реклама: