Рада звернулася до світової спільноти щодо запобігання ядерній катастрофі на ЗАЕС

Середа, 28 червня 2023, 15:34 -

Рада ухвалила звернення до світового співтовариства, в якому закликала застосувати більш жорсткі посилені обмежувальні заходи й санкції до російської атомної галузі та військово-промислового комплексу РФ.

Про це повідомив член фракції "Голос" Ярослав Железняк за підсумками пленарного засідання ВР в середу, 28 червня.

Реклама:

На сайті Верховної Ради текст звернення наразі не оприлюднений.

Водночас у пояснювальній записці до проєкту постанови №9429 (проєкт постанови "Про Звернення Верховної Ради...") зазначається. що "дії держави-терориста матимуть катастрофічні наслідки, які будуть відчутними далеко поза межами України, та вплинуть на екологію та добробут громадян Чорноморського регіону та всієї Європи".

"Нечувані порушення загальновизнаних принципів і норм міжнародного права та норм і стандартів ядерної й радіаційної безпеки мають бути засуджені Україною та всією цивілізованою світовою спільнотою", - йдеться в пояснювальній записці.

Реклама:

Верховна Рада закликає:

  • визнати Росію державою-спонсором тероризму,
  • розширити військову, фінансову та гуманітарну допомогу Україні,
  • приєднатися до ефективної розбудови механізмів гарантій миру і безпеки в Європі.

Звернення буде невідкладно спрямоване до Організації Об'єднаних Націй (ООН), Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), Європейського Союзу, Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ), Організації Північноатлантичного договору (НАТО), Ради Європи та їхніх парламентських асамблей, парламентів і урядів іноземних держав.

Нагадуємо:

За останніми даними Російська Федерація розмістила вибухові речовини у спорудах та на території поруч із ЗАЕС і підготувала план їх підриву.

Реклама: