Світова економіка перебуває на критичному етапі боротьби з інфляцією – BIS

Неділя, 25 червня 2023, 16:17 -
 
getty images

Швейцарський Банк міжнародних розрахунків (BIS), який займається сприянням роботі світових центробанків і економічними дослідженнями, закликав до подальшого підвищення процентних ставок, попередивши, що світова економіка зараз перебуває у вирішальній точці через намагання країн стримати інфляцію. 

Про це пише Reuters.

Попри невпинне підвищення ставок протягом останніх 18 місяців, інфляція в багатьох провідних економіках залишається вперто високою, в той час як стрибок вартості запозичень спровокував найсерйозніші банківські колапси з часів фінансової кризи 15 років тому.

За словами генерального директора BIS Агустіна Карстенса, світова економіка перебуває на переломному етапі, тому необхідно відповісти на серйозні виклики. 

Реклама:

Він додав, що монетарна політика повинна відновити цінову стабільність, а фіскальна політика повинна консолідуватися.

Клаудіо Боріо, керівник грошово-кредитного та економічного підрозділу BIS, підкреслив, що існує ризик виникнення "інфляційної психології", хоча більші, ніж очікувалося, підвищення ставок у Великій Британії та Норвегії минулого тижня показали, що центральні банки намагаються "виконати свою роботу" з точки зору розв'язання проблеми.

Зазначається, що чим довше інфляція залишатиметься на високому рівні, тим сильнішим і тривалішим буде необхідне посилення монетарної політики. 

Реклама:

Згідно зі звітом BIS, якщо процентні ставки повернуться до рівня середини 1990-х років, загальний тягар обслуговування боргу для провідних економік буде, за інших рівних умов, найвищим в історії.

За словами Боріо, центральні банки мають взяти інфляцію під свій контроль, питання тільки в тому, якою буде ціна. 

Економічна правда. 

Реклама: