Очікування від майбутньої відбудови України: соцопитування показало основні побоювання  

Середа, 14 червня 2023, 17:24

Соціологічне опитування серед населення та представників українського бізнесу про потреби та очікування від майбутньої відбудови України, виявило також основні побоювання.

Про це повідомляє Transparency International Ukraine, яке виступило ініціатором дослідження.

В опитуванні ставилися питання: очікувань від відбудови, бачень стосовно проведення відновлення, довіри до інституцій, основних ризиків та способів їх нівелювання. 

Основні проблеми

Реклама:

Головними проблемами країни українці назвали війну (100%), руйнування інфраструктури та житла (98%), а також корупцію (94%). 

Безробіття вважають проблемою 89% опитаних — особливо гостро її сприймають жінки (ймовірно вони частіше особисто відчувають цю проблему). 

Серед іншого суттєвими проблемами українці вважають відсутність професіоналів у владі, високу вартість життя та низькі доходи.

Реклама:

При цьому бізнесу корупція видається серйознішою проблемою, аніж руйнування. Представники бізнесу також частіше нарікають непрофесіоналізм у владі, несправедливість судової системи та переймаються міграцією населення і відсутністю інвестицій в економіку.

Бізнес на сьогодні визначає своїми головними больовими точками відсутність платоспроможного попиту, низьку купівельну спроможність, втрату кваліфікованого персоналу, проблеми з ланцюгом постачання та втрату логістичних зв’язків. Нестача  кваліфікованого персоналу особливо гостро відчувається у таких галузях, як "проєктування, будівництво, професійно-технічна діяльність" та "транспорт і логістика".

83% бізнесу зазнали збитків та втрат. А 25% — руйнувань або пошкоджень, проте лише третина з них зафіксували або фіксують пошкодження для подання заяв на відшкодування. Не подаються на компенсації, бо не вірять у відшкодування та допомогу — бізнес не бачить сенсу подавати подібні заяви. 

Очікування населення та бізнесу від процесу відбудови 

Населення та бізнес поділяють позицію, що відбудова України триватиме до 10 років та більше — таку думку висловили 60% бізнесу і населення. 

Основними принципами відбудови, на думку переважної більшості опитаних, мають бути:

  • Децентралізація надходження коштів. Кожна постраждала громада має власну специфіку, тож плани мають бути окремі для кожної громади. З такою думкою погодились 76% українців та 78% представників бізнесу. Бюджети також треба спрямовувати на кожен проєкт, а не розподілятися централізовано —  так вважають 50% українців і 68% бізнесу. 
  • Завчасна стратегія відбудови. Україна має готувати плани та стратегії відбудови уже зараз, щоб не гаяти час після перемоги. З такою думкою погодились 86% українців та 81% представників бізнесу. 
  • Прозорість та відкритість відбудови. 79% населення і 62% бізнесу  вважають, що всі процеси та етапи відновлення країни мають відбуватися максимально прозоро і відкрито, наприклад, із застосуванням системи Prozorro. Опитаних також цікавить доступ до даних про відповідальних осіб, результати контролю виконання робіт, контроль надходжень та витрат коштів. 
  • Залучення громадян і бізнесу. Респонденти наполягають, що у процесах відбудови влада має консультуватися з громадськістю та бізнесом — таке прагнення демонструють 94% населення та 91% підприємців.
  • Якість робіт як пріоритет. Населення виразно підтримує ідею, що відбір виконавців робіт з відбудови має базуватися на принципі "краще довше/дорожче, але краще". Більше ніж половина респондентів серед основних критеріїв називає високу якість робіт, репутацію (гарні відгуки) та досвід виконання проєктів. А хоча б один із цих критеріїв згадали 93% опитаних. Бізнес повністю підтримує населення в прагненні спиратися на репутаційні критерії при виборі виконавців робіт з відбудови, а також на фактори досвіду та підтвердженої якості. Щобільше, схильність спиратися на репутаційні критерії серед представників бізнесу є значущо вищою, ніж серед населення — 71%-73% серед бізнесу проти 56% серед населення.

Пріоритети у відбудові

Як населення (59%), так і бізнес (63%) переконані, що житло для тих, хто його втратив, мають будувати вже зараз, а не чекати капітального будівництва після перемоги. Водночас респонденти вважають, що першочергово потрібно відновлювати критичну інфраструктуру країни, і вже на другому місці будинки. 

Населення очікує, що відбудова торкнеться не лише зруйнованих об’єктів та сфер, а й охоплюватиме  побудову того, що країна потребувала і до війни, та модернізацію старих об’єктів. Наприклад, жителі сіл очікують, що в рамках відбудови будуть побудовані або відремонтовані дороги та об’єкти соціальної інфраструктури (лікарні, школи) в їхній місцевості. 

Населення очікує, що відбудова торкнеться не лише зруйнованих об’єктів та сфер, а й охоплюватиме  побудову того, що країна потребувала і до війни, та модернізацію старих об’єктів.

Побоювання щодо майбутньої відбудови 

Результати опитування демонструють, що у питаннях відновлення країни корупцію українці, а особливо бізнес, вважають навіть більшою загрозою, ніж можливе повторення воєнних дій. 

Так, 73% українців та 80% представників бізнесу серед можливих ризиків найбільше непокоїть повернення корупційних схем у процеси відбудови. 63% громадян і 73% підприємців бояться відсутності контролю і, як наслідок, розкрадання державних коштів. І лише на третьому місці бізнес (45%) та населення (55%) називають повернення воєнних дій. 

Щоб нейтралізувати головний страх українців, тобто корупцію, потрібно забезпечити механізми контролю — так вважають 33% населення та 44% представників бізнесу. Також українці виступають "за" посилення кримінальної відповідальності за корупцію — 24% та 18% відповідно. 

Населення в цілому має досить розмиті уявлення, які інституції за що мають відповідати у відбудові. 

Наприклад, відносна більшість опитаних (від 42% до 46%) відповідальними за пошук фінансування називають бізнес-структури — як національні, так і міжнародні. На другому місці — органи влади, зокрема, Президент та міжнародні донорські організації. 

Фінансувати відбудову, на думку понад половини населення, також має бізнес — (місцевий, національний і міжнародний) та міжнародні організації й донори. 

Контролювати витрати повинні майже усі інституції — від влади усіх рівнів до громадських активістів і органів правопорядку. Утім, при уточненні, основну відповідальність за контроль люди покладають на незалежних аудиторів та Президента. 

Ставити задачі, на думку 44% українців, має Президент України, а 30% вважають, що місцева, законодавча і центральна виконавча влади.

Контролювати виконання задач  повинні місцева влада (54%) і Президент (49%). 

Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України, яке було створене лише цього року, буде ефективним — на думку 65% населення. Показник очікування ефективності серед бізнесу значущо менший і складає 49%.

Реклама: