Китай віддає перевагу Туркменістану перед РФ у великому трубопровідному проєкті – ЗМІ

П'ятниця, 26 травня 2023, 13:09 -

Китай прискорює будівництво давно відкладеного центральноазійського трубопроводу для постачання газу з Туркменістану, в той час як РФ просуває свій власний новий сибірський газопровід, оскільки Пекін жонглює своїми потребами в енергобезпеці та дипломатичними пріоритетами.

Про це пише Reuters.

Зазначається, що Пекін прагне зміцнити зв'язки з Центральною Азією в рамках своєї ініціативи "Один пояс, один шлях", але майже через десять років після початку будівництва проєкт "Лінія D" гальмується через складні переговори про ціну і технічні перешкоди прокладання трубопроводу, що перетинає ще три країни Центральної Азії, заявили китайські нафтові посадовці.

Але нещодавні зусилля Москви з будівництва другого сибірського трубопроводу з Китаєм, "Сила Сибіру 2", щоб компенсувати скорочення продажів в Європі через війну в Україні, надають Пекіну важіль для просування центральноазійські, вважають китайські посадовці та галузеві консультанти.

Реклама:

"Центральноазійські трубопроводи вважаються наріжним каменем інвестицій в енергетичний і геополітичний простір Китаю. Це канал постачання, що має стратегічне значення, яке переважає над комерційними інтересами", - заявив агентству Reuters китайський посадовець, знайомий з глобальною стратегією Китайської національної нафтової корпорації (CNPC).

Китай може в кінцевому підсумку укласти обидві угоди, щоб задовольнити свої величезні довгострокові потреби в газі, але пріоритет віддається Туркменістану, кажуть представники галузі, оскільки Пекін вже давно розглядає Центральну Азію як платформу для розширення торгівлі, забезпечення енергоносіями і підтримки стабільності в колись неспокійному західному регіоні Сіньцзян.

Сукупні багаторічні контракти на десятки мільярдів доларів на постачання газу обома трубопроводами задовольнять 20% поточного попиту Китаю. Газопроводи мають ключове значення для досягнення мети Пекіна - використання газу як проміжного палива для досягнення цілей вуглецевої нейтральності, а також для захисту від нестабільного ринку скрапленого природного газу (СПГ), що перевозиться танкерами.

Реклама:

За оцінками 2014 року, газопровід D, вартість якого становила 6,7 мільярда доларів, зможе транспортувати 30 мільярдів кубометрів газу на рік.

Виступаючи минулого тижня на першому особистому саміті лідерів країн Центральної Азії в місті Сіань, лідер КНР Сі Цзіньпін закликав сторони прискорити прокладання лінії D, яка стане четвертим газопроводом Китаю до регіону, майже через десять років після початку будівництва в Таджикистані.

Економічна правда

Реклама: