Естонія підтримує повну заборону транзиту товарів через Росію

П'ятниця, 19 травня 2023, 17:30 -

Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас закликала повністю заборонити транзит товарів із Європейського Союзу через Росію на тлі побоювань, що різке зростання торгівлі Москви з третіми країнами сприяє ухиленню її від санкцій.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Bloomberg.

Як розповіла Каллас на пресконференції в Таллінні, експорт з Естонії до Казахстану, Киргизстану, Грузії, Вірменії та Узбекистану в порівнянні з минулим роком різко зріс, але вона сумнівається, що всі товари досягли країн призначення, оскільки йдуть транзитом через Росію.

"Найпростіше було б заборонити транзит у всіх країнах, що межують із Росією. Окрема естонська санкція не вирішить проблему, тому що експорт просто переміститься в іншу прикордонну країну", – вважає голова естонського уряду.

Реклама:

Як відомо, в межах проєкту наступного, одинадцятого пакета санкцій ЄС уперше запропонував новий механізм з третіми країнами, які вважаються причетними до обходу санкцій проти Росії, допомагаючи їй імпортувати товари подвійного призначення.

У ЄС підтверджували, що імпорт до Росії таких товарів, як напівпровідники та інтегральні схеми, з таких країн, як Казахстан, Об'єднані Арабські Емірати, Туреччина, Китай та інші, різко зріс із початком повномасштабної війни в Україні.

На цьому тлі шість європейських держав, що межують із Росією, домовилися координувати прикордонний контроль, аби не допустити подальшого ухиляння від санкцій і незаконного ввезення заборонених товарів на російську територію.

Реклама:

Європейська правда

Реклама: