ЄБРР для допомоги Україні втретє в історії збільшить капітал

Четвер, 18 травня 2023, 15:57 -

Рада керівників ЄБРР оцінила необхідну додаткову підтримку акціонерів для роботи банку в Україні в 3-5 мільярдів євро.

Про це йдеться в повідомленні ЄБРР.

"Пропозицію від Ради директорів щодо обсягу підтримки ЄБРР для України та потенційного збільшення сплаченого капіталу буде передано Раді керівників для ухвалення остаточного рішення до кінця 2023 року", - ідеться в повідомленні за підсумками щорічного засідання.

Акціонерами банку є 71 країна, а також ЄС і Європейський інвестбанк. Торік ЄБРР надав Україні 1,7 млрд євро і залучив ще 200 млн євро від банків-партнерів. Загалом банк зобов'язався надати країні 3 млрд євро упродовж 2022-2023 рр., для чого мобілізував 1,5 млрд євро від 19 міжнародних донорів.

Реклама:

Рада керівників підтвердила, що банк в партнерстві з іншими має відігравати важливу роль у міжнародних зусиллях із підтримки реальної економіки України як під час війни, так і під час реконструкції. 

У воєнний час фінустанова зосереджується на підтримці енергетичної та продовольчої безпеки, відновленні критичної інфраструктури на національному та муніципальному рівнях, наданні фінансування торгівлі та підтримці приватного сектору.

"Збільшення капіталу на 3-5 млрд євро дасть змогу здійснювати інвестиції такого характеру та масштабу без необхідності систематичного розподілу ризиків донорів у 2024 році", - наголошується в повідомленні.

Реклама:

У разі схвалення збільшення капіталу буде третім випадком, коли акціонери банку погодяться збільшити його капітальну базу.

Нагадуємо:

Нідерланди - член-засновник ЄБРР - виділить 40 мільйонів євро банку у вигляді грантів для підтримки операцій банку в Україні.

Реклама: