Китайський юань замінив долар як найбільш торгована валюта в РФ – Bloomberg

Вівторок, 4 квітня 2023, 11:18 -

Китайський юань замінив долар США як найбільш торгована валюта в Росії, через рік після того, як вторгнення в Україну призвело до запровадження західних санкцій проти РФ.

Про це пише Bloomberg.

Згідно з даними агентства, зібраними на основі щоденних звітів Московської біржі, юань вперше перевищив долар за місячним обсягом торгів у лютому, а в березні ця різниця стала ще більш помітною.

До вторгнення обсяг торгів юанем на російському ринку був незначним.

Реклама:

"Ця зміна відбулася після того, як цього року додаткові санкції торкнулися тих небагатьох російських банків, які зберегли можливість здійснювати транскордонні перекази в доларах та інших валютах країн, які Кремль називає "недружніми".

 Raiffeisen Bank International, російський підрозділ якого залишається одним з основних каналів міжнародних платежів у країні, опинився серед кредиторів, на яких посилено тиснули європейські та американські органи влади", - пише видання.

Росія поглибила свої зв'язки з Китаєм після того, як вторгнення в лютому 2022 року спричинило розрив відносин із Заходом. У березні 2023 року лідер КНР Сі Цзіньпін здійснив свій перший закордонний візит після переобрання і пообіцяв Кремлю розширити співпрацю у сферах торгівлі, інвестицій, ланцюгів поставок, мегапроектів, енергетики та високих технологій.

Реклама:

"Широкомасштабні санкції, спрямовані проти російської фінансової системи, змусили Кремль і російські компанії перевести свої зовнішньоторговельні операції з долара і євро на валюти країн, які відмовилися приєднатися до будь-яких обмежень.

На початку цього року Міністерство фінансів РФ перевело свої ринкові операції в юань замість долара і розробило нову структуру Фонду національного добробуту, яка передбачає, що 60% його активів буде утримуватися в юанях. Банк Росії регулярно закликає компанії та громадян переводити свої активи в рублі або "дружні" валюти, щоб уникнути ризику їхнього блокування або заморожування", - йдеться у статті.

Незважаючи на це, долар досі залишається найпопулярнішою валютою на російському ринку, лише зрідка поступаючись юаню за обсягами операцій в окремі торгові дні, згідно з біржовими даними, зібраними Bloomberg.

Крім того, хоча юань був більш популярним у Росії, контроль за рухом капіталу в Китаї, а також геополітичні побоювання серед світових інвесторів залишаються бар'єром, оскільки Пекін прагне сприяти використанню цієї валюти за кордоном. Згідно з даними МВФ, на кінець минулого року глобальні валютні резерви, розміщені в юанях, становили близько 2,7% від загальної суми, в порівнянні з піковим показником у 2,9% у першому кварталі.

Економічна правда

Реклама: