РФ забрала у двох західних енергогігантів контроль над російськими "дочками"

Середа, 26 квітня 2023, 10:42

Росія забрала у фінської Fortum Oyj та німецької Uniper SE контроль над їхніми компаніями в країні – це перший подібний крок Кремля.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на указ президента РФ Владіміра Путіна.

Указ дозволяє уряду запровадити "тимчасовий" державний контроль над активами компаній або фізичних осіб з "недружніх" держав, тобто США та інші країни, що запровадили проти РФ санкції.

Федеральне агентство з управління державним майном, яке управлятиме відчуженими активами, заявило, що це не вплине на право власності на них. 

Реклама:

Єдиними активами, зазначеними наразі в додатку, є 83,7% акцій Uniper у ПАТ "Уніпро" та 98,2% акцій Fortum у місцевому ПАТ "Фортум". Обидві компанії намагалися продати свої частки після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, але були заблоковані російським урядом.

Акції Fortum впали на 3% в перші хвилини торгів о 10:02 ранку в Гельсінкі.

Росія погрожувала відчуженням активів іноземних компаній ще торік – після того, як Німеччина взяла під контроль "дочку" "Газпрому", яку згодом націоналізувала. Уряд канцлера Олафа Шольца також наклав арешт на нафтопереробні активи, які частково належать підсанкційній "Роснєфті".

Реклама:

Указ вводить тимчасове зовнішнє управління на індивідуальній основі, а перелік активів може бути розширений у разі необхідності. Повернути компаніям контроль можливо лише указом президента РФ.

Компанія Fortum заявила, що не має офіційного підтвердження цього кроку Росії або його можливих наслідків для активів, і надасть коментар, коли матиме більше інформації. Fortum – один з найбільших іноземних інвесторів в російську електроенергетику, який володіє сімома ТЕС на Уралі і в Західному Сибіру, а також найбільшим в країні портфелем вітрових і сонячних електростанцій. У травні 2022 року компанія оголосила про намір виставити активи на продаж.

Раніше Uniper зафіксувала збиток у розмірі 4,4 млрд євро від свого російського підрозділу і заявила, що більше не контролює діяльність своєї "дочки". Компанія також намагалася продати свою "дочку" і в лютому заявила, що знайшла російського покупця, але угода застрягла.



Реклама: