Естонія закликає ЄС вдвічі знизити верхню стелю ціни на нафту РФ у 60 доларів

Понеділок, 6 березня 2023, 20:47 -

Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу заявив, що ЄС має вдвічі знизити верхню межу ціни на російську нафту в 60 доларів в цьому місяці і ще більше обмежити можливості РФ фінансувати війну в Україні.

Про це пише Bloomberg.

За словами голови МЗС Естонії, лідери ЄС також повинні посилити санкції проти російських банків та ядерної енергетики.

ЄС також повинен боротися з методами обходу санкцій, які дозволяють уряду РФ отримувати доступ до технологій для підживлення своєї військової машини, наголосив Рейнсалу.

Реклама:

"Ми повинні встановити верхню межу ціни на російську сиру нафту, щоб вона не дозволяла російській державі отримувати надприбутки", - сказав Рейнсалу, чия країна стала одним з найпалкіших прихильників озброєння України для захисту від нападу з боку Росії.

За його словами, скорочення межі вдвічі було б "правильним напрямком".

"Країни ЄС взяли на себе зобов'язання прагнути утримувати верхню межу на рівні 5% нижче середньоринкових цін. Однак, будь-які зміни цього порогу встановлюються країнами "Великої сімки", які мають зустрітися пізніше цього місяця, щоб обговорити це питання.

Реклама:

США та інші країни поки що неохоче йдуть на зниження верхньої межі через побоювання, що це може призвести до стрибка цін на нафту, тому зниження на величину, запропоновану Рейнсалу, малоймовірне. Крім того, рішення про зміну верхньої межі ціни потребує підтримки спочатку G-7, а потім одностайності серед усіх країн-членів ЄС", - пише агентство.

Рейнсалу заявив, що банківська та страхова системи Росії все ще можуть працювати в міжнародній мережі транзакцій SWIFT, в той час як верхня межа ціни на нафту повинна бути поширена на природний газ.

"Звичайно, це питання консенсусу, але ми не відмовимося від нашого звернення", - сказав Рейнсалу.

Економічна правда

Реклама: