Техногіганти скорочують етичні команди для ШІ: це викликає побоювання щодо безпеки

Середа, 29 березня 2023, 13:32 -

Великі технологічні компанії скорочують персонал команд, які займаються оцінкою етичних питань, пов'язаних із впровадженням штучного інтелекту, що призводить до занепокоєння щодо безпеки нової технології, оскільки вона набуває широкого застосування у споживчих товарах.

Про це пише Financial Times.

Microsoft, Meta, Google, Amazon і Twitter є одними з компаній, які скоротили членів своїх "відповідальних команд з питань штучного інтелекту", які консультують з питань безпеки споживчих товарів, що використовують штучний інтелект.

Кількість постраждалих співробітників обчислюється десятками і становить невелику частину від десятків тисяч співробітників, звільнених у відповідь на загальний спад в галузі.

Реклама:

Компанії заявили, що вони залишаються відданими розробці безпечних продуктів штучного інтелекту. Але експерти кажуть, що скорочення викликають занепокоєння, оскільки потенційні зловживання технологією виявляються саме тоді, коли мільйони людей починають експериментувати з інструментами штучного інтелекту.

Їхнє занепокоєння зросло після успіху чат-бота ChatGPT, запущеного компанією OpenAI, яку підтримує Microsoft, що змусило інші технологічні фірми випустити конкурентів, такі як Bard від Google і Claude від Anthropic.

"Шокує те, скільки людей, які займаються відповідальним ШІ, звільняються в той час, коли, можливо, вам потрібно більше таких команд, ніж будь-коли", - сказав Ендрю Стрейт, колишній дослідник з питань етики та політики в компанії DeepMind, що належить Alphabet, і заступник директора дослідницької організації Ada Lovelace Institute.

Реклама:

У січні Microsoft розпустила всю свою команду з питань етики, яка очолювала початкову роботу компанії в цій сфері. Технологічний гігант заявив, що скорочення склало менше 10 посад, і що в офісі відповідального ШІ все ще працюють сотні людей.

"Ми значно розширили наші зусилля у сфері відповідального ШІ і доклали чимало зусиль, щоб інституціоналізувати їх у всій компанії", - сказала керівниця відділу відповідального ШІ в Microsoft Наташа Крамптон.

Twitter скоротив більше половини свого штату під керівництвом нового власника-мільярдера Ілона Маска, включно з невеликою командою з етичного ШІ. Її минула робота включала виправлення упередженості алгоритму Twitter, який надавав перевагу білим обличчям при виборі способу обрізання зображень у соціальній мережі. Twitter не відповів на запит про коментарі.

Минулого тижня Twitch, стрімінгова платформа, що належить Amazon, скоротила свою команду з питань етики ШІ, поклавши на всі команди, що працюють над продуктами ШІ, відповідальність за проблеми, пов'язані з упередженістю, за словами джерела, знайомого з цим рішенням. Twitch відмовився від коментарів.

У вересні Meta розпустила свою відповідальну інноваційну команду з близько 20 інженерів та етиків, які займалися оцінкою дотримання громадянських прав та етики в Instagram і Facebook. Meta не відповіла на запит про коментарі.

Економічна правда

Реклама: