НБУ дозволив іноземним інвесторам вивести за кордон відсотки за ОВДП

Середа, 22 березня 2023, 16:47 -

Нацбанк дозволив іноземним інвесторам виводити за кордон відсотки за облігаціями внутрішньої держпозики (ОВДП), отримані після 1 квітня 2023 року.

Таке рішення затверджено постановою правління НБУ №29 від 22 березня, яка набуде чинності з 23 березня, повідомляє пресслужба регулятора.

"З огляду на необхідність мінімізації ризиків для макрофінансової стабільності України в умовах війни Нацбанк вимушений актуалізувати ухвалене у травні 2022 року рішення щодо надання можливості нерезидентам репатріювати за кордон з 1 квітня 2023 року кошти, інвестовані в облігації внутрішньої державної позики (ОВДП)", - йдеться у повідомленні.

У НБУ підкреслили, що, враховуючи консультації з МВФ та Мінфіном України, вирішили, що оптимальним за поточних умов буде забезпечення можливості для іноземних інвесторів переказувати за кордон кошти, отримані від сплати відсотків за ОВДП після 1 квітня 2023 року.

Реклама:

"Натомість НБУ відкладає ухвалення аналогічного рішення щодо можливості репатріювати основну суму, вкладену у внутрішні держоблігації, до суттєвого зниження безпекових і макроекономічних ризиків.

Так, війна в Україні й далі триває, і в січні 2023 року Нацбанк вкотре переглянув припущення щодо тривалості збереження високих безпекових ризиків, відповідно до якого їх зниження відбудеться лише з початку наступного року. Це припущення суттєво відрізняється від тих очікувань, які превалювали у травні минулого року, коли ухвалювалося попереднє рішення.

Водночас з метою дотримання взятого на себе зобов'язання навіть у складних умовах Національний банк робить крок назустріч іноземним інвесторам-власникам ОВДП, дозволяючи репатріацію відсотків за ними", - йдеться у позиції НБУ.

Реклама:

За оцінками НБУ, обсяг сплати відсотків за ОВДП перед інвесторами-нерезидентами в період із 1 квітня й до кінця 2023 року становитиме близько 120 млн дол (в еквіваленті за офіційним курсом НБУ).

Відповідна сума може збільшитися в разі додаткової купівлі інвесторами-нерезидентами ОВДП з виплатою відсотків після 1 квітня 2023 року, але це не спричинить значного тиску на міжнародні резерви України, додали в Нацбанку.

Натомість НБУ розраховує, що можливість репатріації відсотків створить стимули для нерезидентів реінвестувати отриману основну суму і накопичені гривневі кошти в нові облігації, заявили в регуляторі.

"Це сприятиме розвитку ринку державних облігацій та мінімізує ризики прямого фінансування дефіциту бюджету з боку НБУ, а отже й загрози для макрофінансової стабільності.

Національний банк налаштований на поступове пом'якшення адміністративних обмежень у перспективі й докладає зусиль для створення відповідних передумов.

Дозвіл на репатріацію іноземними інвесторами відсотків за ОВДП, отриманих після 1 квітня 2023 року, є кроком у цьому напрямі та відповідає загальній логіці заходів НБУ щодо лібералізації адміністративних обмежень", - резюмували в НБУ.

Економічна правда

Реклама: