Канадська CAMECO вироблятиме ядерне паливо з українського урану

Понеділок, 20 березня 2023, 13:50 -

Держпідприємство НАЕК "Енергоатом" та канадська компанія CAMECO підписали двосторонні контракти щодо розширення поточної співпраці між компаніями у сфері ядерного палива.

Про це повідомляє пресслужба компанії.

У рамках першої угоди CAMECO впродовж 2024–2035 років на 100% задовольнятиме потреби "Енергоатома" в гексафториді природного урану (UF6), постачаючи його та послуги з конверсії урану для реакторів Рівненської, Хмельницької й Південноукраїнської АЕС. 

Відповідну можливість передбачено і для Запорізької АЕС після її повної деокупації.

Реклама:

За други договором "Енергоатом" продаватиме Канаді весь уран, який видобувається в Україні вітчизняним СхідГЗК. Конверсію українського урану забезпечить CAMECO.

Президент "Енергоатома" Петро Котін пояснив, що підписані угоди надважливі для України, адже з моменту початку великої війни компанія розірвала всі договори на постачання ядерного палива з РФ. 

Враховуючи ситуацію на світовому ринку та наявний дефіцит конверсійних потужностей підписання контрактів гарантує стабільність у забезпеченні ядерним паливом.

Реклама:

Підписання цих двох контрактів відкриває шлях до укладення третього – про конкретні обсяги постачання уранового продукту. Планується, що він буде підготовлений та підписаний протягом найближчого місяця. 

Компанія CAMECO є одним із найбільших у світі виробників природного урану та надавачем послуг з його конверсії. За підсумками 2021 року частка компанії в загальносвітовому виробництві урану становила 9%.

Нагадуємо:

Україна планує налагодити виробництво ядерного палива, на створення лінії з його виробництва може піти три роки.

Сім енергоблоків українських АЕС повністю переведені на паливо американської Westinghouse.

Економічна правда

Реклама: