Відлуння землетрусу в Туреччині зафіксували українські АЕС: вони витримають поштовхи у 7 балів

Середа, 8 лютого 2023, 14:10 -

Відлуння землетрусу в Туреччині та інших регіонах світу відчули і в Україні: незначні поштовхи зафіксували системи сейсмічного моніторингу Хмельницької та Південноукраїнської АЕС.

Про це заявили в "Енергоатомі".

У держкомпанії зазначили, що українські АЕС здатні витримати землетруси потужністю до семи балів за шкалою Ріхтера.

"Обладнанням, яке фіксує поштовхи земної кори, оснащені всі АЕС України. В режимі реального часу Головний центр спеціального контролю (ГЦСК) відслідковує та реєструє будь-які відхилення від норми сейсмічної стійкості в районі розташування атомних станцій", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

За словами президента "Енергоатома" Петра Котіна, всі українські АЕС проєктувалися з урахуванням сейсмічної активності регіону.

"При виборі майданчиків для будівництва обиралися ті ділянки, де найбільш безпечно. Вітчизняні атомні станції здатні витримати землетруси потужністю до семи балів", - заявив Котін.

Також на українських АЕС працює аварійний захист енергоблоків: при шести балах блоки терміново зупиняються та переводяться у безпечний стан, додали в "Енергоатомі".

Реклама:

"Роботи з дослідження сейсмічної небезпеки НАЕК "Енергоатом" були виконані з урахуванням міжнародних рекомендацій МАГАТЕ і погоджені Держатомрегулювання України.

Кожні десять років проводиться переоцінка безпеки всіх реакторів на сейсмічну стійкість і за потреби вживаються додаткові заходи для захисту енергоблоків", - йдеться у повідомленні.

Західні фахівці використовують шкалу, яка враховує фізичні наслідки руйнування, а не енергію, як за шкалою Ріхтера. Тому 8-9 балів (зафіксовані у Туреччині) прирівнюються до 6-7 балів за шкалою Ріхтера, пояснили в компанії.

Економічна правда

Реклама: