Пальне на АЗС дешевшає місяць поспіль: що далі

Середа, 1 лютого 2023, 19:56 -

Востаннє вартість пального на українських АЗС зростала ще наприкінці грудня 2022 року. Відтоді спостерігається повільне, але стабільне зниження цін на основні види палива.

Про це свідчать дані порталу Мінфін.

З кінця грудня середня ціна дизелю опустилась на 4,92% до 52,55 грн за літр, бензину "А-95" – на 6,8% до 48,68 грн за літр, а скрапленого газу – на 10,5% до 26,64 грн за літр.

"Такий цінопад став наслідком значного скорочення споживання пального, яке ми оцінюємо в 40-50%", – приводять слова представника однієї із мереж видання enkorr.

Реклама:

Директор Консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн пояснює, що скорочення споживання пального сталось, зокрема, через сезонний фактор. Річ у тім, що у січні-лютому споживання падає до річного мінімуму.

"У той же самий час постачання високі. До війни це було зумовлено довгостроковими контрактами, які було необхідно виконувати та викуповувати великі обсяги. А в цьому році – намаганням зробити запаси напередодні ембарго на імпорт російських нафтопродуктів у Європі. Крім того, багато партій перейшло з листопада на грудень та з грудня на січень через погані погодні умови", – розповідає Куюн.

На його думку, через великі запаси пального протягом лютого підвищення цін малоймовірне, а вартість дизелю може опуститися ще нижче поточних рівнів. 

Реклама:
Реклама: