У Мінекономіки припускають фактичне надходження $20 мільярдів прямої підтримки бюджету у 2023 році

Четвер, 8 грудня 2022, 19:54 -

У макропрогнозі по сценарію зі зростанням ВВП на 3,2% Мінекономіки припускає, що у 2023 році в Україну  фактично надійде 20 млрд доларів прямої макрофінансової підтримки бюджету.

Про це заявив перший заступник міністра економіки України Денис Кудін під час обговорення "Як удари по енергетиці вплинуть на курс, ВВП та інфляцію у 2022 році", яке організував ЦЕС.

"Макропрогноз Мінекономіки, по сценарію, що передбачає зростання ВВП на 3,2%, побудований на припущенні, що у 2023 календарному році в Україну фактично надійде 20 млрд доларів прямої макрофінансової підтримки бюджету", - сказав Кудін.

Водночас заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук заявив, що у Нацбанку розуміють: 4% зростання економіки наступного року, яке прогнозували в жовтні, - це вже малоймовірний сценарій.

Реклама:

При цьому, за оцінками НБУ, дефіцит електроенергії складе близько 20-25%. З другого кварталу наступного року, коли потреби в електроенергії будуть нижчі, очікують падіння дефіциту до 5-10%.

"Наш жовтневий прогноз інфляції на кінець року становить 28%. За різними сценаріями, атаки на енергетику можуть додати 1-2 вп.п. Ми не бачимо тут катастрофи. Водночас тут важлива реакція бізнесу та влади.

Наприклад, створення мереж опорних магазинів, щоб не створювати хаотичного попиту на продовольчі товари", - резюмував Ніколайяук.

Реклама:

Нагадаємо:

Національний банк очікує, що за підсумками року обсяги міжнародної допомоги перевищать 31 мільярд доларів.

В Oxford Economics після 9 місяців війни в Україні очікують, що падіння ВВП України досягне 31% у 2022 році, і скоротиться ще на 2-2,5% у наступному році через екстремальні економічні виклики.

В огляді йдеться, що політичні виклики також зберігатимуться.

"Бюджет України на 2023 рік передбачає, що майже всі (94%, або $34 млрд) фінансові потреби України будуть задоволені за рахунок зовнішнього фінансування, з яких $15 млрд надійде від МВФ. Це може виявитись оптимістичним, і тиск на Центробанк щодо монетизації дефіциту збережеться.

Тим не менш, ми припускаємо, що це монетарне фінансування залишиться обмеженим, щоб уникнути галопуючої інфляції", - йдеться у звіті.

Економічна правда

Реклама: