В Apple хочуть дозволити завантажувати програми не лише з App Store – Bloomberg

Середа, 14 грудня 2022, 13:25 -

Компанія Apple Inc. готується дозволити альтернативні магазини додатків на iPhone та iPad і завантаження сторонніх програм - це є частиною масштабної модернізації, спрямованої на дотримання суворих вимог ЄС, які набувають чинності в 2024 році.

Про це пише Bloomberg із посиланням на джерела.

За словами співрозмовників агентства, співробітники відділу розробки програмного забезпечення та сервісів активно працюють над тим, щоб "відкрити" для сторонніх розробників ключові елементи платформи Apple.

У рамках запланованих змін клієнти в кінцевому підсумку зможуть завантажувати стороннє програмне забезпечення на свої iPhone і iPad, не використовуючи App Store компанії, обходячи обмеження Apple і комісію до 30%, яку вона накладає на платежі.

Реклама:

"Ці кроки - зміна довготривалої політики - є відповіддю на закони ЄС, спрямовані на вирівнювання ігрових умов для сторонніх розробників та покращення цифрового життя споживачів.

Протягом багатьох років регулятори і виробники програмного забезпечення скаржилися на те, що Apple і Google, які керують двома найбільшими магазинами мобільних додатків, володіють занадто великою владою в якості контролерів ринку", - нагадує Bloomberg.

Якщо подібні закони будуть прийняті в інших країнах, проєкт Apple може закласти основу для інших регіонів, розповіли співрозмовники на умовах анонімності. Але ці зміни спочатку розраховані на те, щоб набути чинності в Європі.

Реклама:

Представник компанії відмовився коментувати майбутні зміни.

Новий європейський закон, який отримав назву "Закон про цифрові ринки", набуває чинності у найближчі місяці, але компанії не зобов'язані дотримуватися всіх правил до 2024 року.

Урядовці США та інших країн наполягали на прийнятті подібних законів, але поки що не пішли так далеко, як ЄС.

Закон вимагає, щоб технологічні компанії дозволяли встановлювати сторонні додатки і дозволяли користувачам легше змінювати налаштування за замовчуванням.

Правила вимагають, щоб служби обміну повідомленнями працювали разом і щоб зовнішні розробники отримували рівний доступ до основних функцій в додатках і сервісах.

Закони поширюються на технологічні компанії з ринковою оцінкою не менше 75 мільярдів євро (80 мільярдів доларів) і щонайменше 45 мільйонами щомісячних користувачів в межах ЄС.

Процес запровадження цих змін в Apple очолює багаторічний віце-президент з розробки програмного забезпечення Андреас Вендкер, який звітує перед Крейгом Федерігі, керівником відділу програмного забезпечення компанії.

У жовтні Apple оголосила, що для дотримання законодавства ЄС змінить зарядний порт в iPhone на USB Type-C.

Економічна правда

Реклама: