У Нацбанку одностайно висловились за проведення відносно жорсткої монетарної політики

Понеділок, 31 жовтня 2022, 16:05 -

Члени Комітету з монетарної політики Нацбанку одностайно підтримали збереження облікової ставки на рівні 25%.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Учасники дискусії погодились, що для збереження макрофінасової стабільності регулятор тривалий час проводитиме відносно жорстку монетарну політику.

Вони вважають, що попередній прогноз облікової ставки, а саме її збереження на рівні 25% до середини 2024 року, загалом є обґрунтованим в умовах "війни на виснаження". 

Реклама:

"Помірно жорсткі монетарні умови з високою ймовірністю будуть важливими як під час активних бойових дій, так і на початковому етапі післявоєнного відновлення, щоб забезпечити стійке сповільнення інфляції і відповідний фундамент для подальшого здешевлення кредитів та швидшого відновлення економіки", – пояснили в НБУ.

Однак звучали альтернативні точки зору щодо строків і характеру майбутнього циклу пом’якшення. Двоє членів КМП припустили, що цей цикл може бути доволі повільним через ще довше затягування війни, що негативно позначатиметься на очікуваннях бізнесу та населення. 

Ще один учасник дискусії зазначив, що анонсовані обсяги міжнародної допомоги на тлі поточних успіхів ЗСУ дають підстави говорити про швидше зниження облікової ставки, ніж передбачав прогноз.

Реклама:

Зважаючи на надвисокий рівень невизначеності, є широкий, але зміщений вгору спектр потенційних траєкторій облікової ставки, додали в НБУ.

Завершення війни і реалізація масштабного плану відновлення України, дійсно, сприятимуть швидкому пом’якшенню монетарної політики. Проте впродовж останніх місяців рівень невизначеності, пов’язаний зі строками та характером війни, зріс, а баланс ризиків на горизонті монетарної політики змістився вгору", – додали в регуляторі.

А отже, у разі реалізації ризиків Нацбанк має бути готовим запровадити жорсткіші монетарні умови, ніж зараз закладено в базовий сценарій.

Нагадуємо:

Національний банк України на засіданні у четвер, 20 жовтня, очікувано не змінив облікову ставку та залишив її на рівні 25%.

Національний банк України (НБУ) прогнозує збереження облікової ставки на рівні 25% щонайменше до другого кварталу 2024 року.

Реклама: