У США росте невдоволення через затримку фінансової допомоги Україні з боку ЄС

Неділя, 16 жовтня 2022, 10:00 -
 
getty images

 

США спонукають ЄС збільшити фінансову допомогу Україні, економічне становище якої через постійні бойові дії погіршується. 

Про це повідомляє The Washington Post.

Міністерка фінансів США Джанет Л. Єллен вже кілька разів під час міжнародних зустрічей закликала своїх колег з європейських країн прискорити як швидкість, так і кількість грошей, які надходять до України.

Реклама:

Як зазначає видання, Йеллен також підняла це питання на приватній зустрічі цього тижня в Міжнародному валютному фонді з виконавчим віце-президентом Європейської комісії Валдісом Домбровскісом і єврокомісаром з економіки Паоло Джентілон. 

За новими оцінками Світового банку рівень інфляції в Україні може досягти 40% у наступному році, що свідчить про збереження хиткого економічного становища навіть попри успіхи на фронті. Національний експорт різко впав, податкові надходження впали, мільйони людей втекли, а російські атаки руйнували критично важливу інфраструктуру, включаючи електромережу.

Білий дім неодноразово наголошував на необхідності швидкої виплати прямих грошових платежів, а не позик, які потрібно повертати, щоб допомогти економіці України. 

Реклама:

Натомість у ЄС рішуче відкинула ідею про те, що їхня допомога була повільною  або неадекватною викликам. Європейська комісія також зобов’язується виділити Україні 10,2 млрд євро екстреної економічної підтримки до кінця року, не враховуючи військової допомоги. Хоча переважна більшість допомоги надається у формі позик, а не грантів, ці позики, на думку ЄС, надаються на дуже вигідних умовах для позичальників.

За період повномасштабного вторгнення Росії США Сполучені Штати виділили 8,5 мільярда доларів на економічну допомогу та виділять ще 4,5 мільярда доларів до кінця року, тоді як офіційні особи США кажуть, що Європейський Союз пообіцяв виділити 11 мільярдів євро, але виплатив лише близько 3 мільярдів у вигляді позик.

Нагадаємо:

До кінця року Україна розраховує отримати ще 12-16 млрд доларів допомоги від іноземних партнерів.

Станом на 1 жовтня, від початку війни Україна отримала 19,4 млрд доларів грантів та кредитів від іноземних партнерів, з них у вересні — 2 млрд доларів.

Реклама: