В Мінагрополітики розкрили технічні характеристики олійного трубопроводу до Польщі

Четвер, 8 вересня 2022, 16:37 -

Транскордонним трубопроводом між Україною та Польщею можна буде транспортувати 2 мільйони тонн олії на рік.

Про це розповів міністр аграрної політики Микола Сольський в інтерв’ю Укрінформу.

Попередньо планується, що протяжність трубопроводу для транспортування олії становитиме 600 км.

Міністр наголосив, що Україні потрібно створювати альтернативні потужні логістичні маршрути експорту. Оскільки в нас переробляється багато олійних культур, то трубопровід є одним із таких варіантів.

Реклама:

Цим питанням в Мінагрополітики займались декілька місяців. Зокрема, проводили експертизу та радилися з бізнесом.

"Будівництво займатиме менше часу, ніж погодження всіх документів. Трубопровід матиме кількасот кілометрів і по цій дистанції треба врахувати інтереси дуже багатьох громад, людей. Нас це хвилює більше, ніж саме будівництво", – підкреслив Сольський.

Трубопровід мав би пролягати з району Ягодина (Волинська область) до Гданська.

Реклама:

"Передусім ним планується транспортувати соняшникову олію, оскільки це – основна з рослинних олій, що виробляються українськими компаніями. Є також ріпакова та соєва олія, але по ним значно менші обсяги", – розповів очільник Мінагрополітики.

Вартість будівництва оголосять в найближчі один-два місяці. Остаточна сума значною мірою залежатиме від конкретного маршруту та ландшафту. 

Щодо фінансування, то в Мінагрополітики очікують, що воно буде комплексним з різних джерел. Це питання обговорюватимуть у Брюсселі на засіданні міністрів аграрної політики країн ЄС.

Нагадуємо:

Україна та Польща підписали Меморандум щодо щодо проєкту з будівництва транскордонного трубопроводу, яким українська олія транспортуватиметься до порту міста Гданськ.

Реклама: