Нафта дорожчає напередодні зустрічі ОПЕК+

Понеділок, 5 вересня 2022, 10:05 -
 
getty images

Ціни на нафту у понеділок зросли на понад 1 долар, збільшивши зростання, оскільки інвестори очікують можливих кроків ОПЕК+ щодо скорочення видобутку нафти та підтримки цін.

Про це пише Reuters.

Як змінились ціни

Ф'ючерси на нафту марки Brent виросли на 1,88 долара (або на 2%) - до 94,90 доларів за барель до 03:45 GMT, після зростання на 0,7% у п'ятницю.

Реклама:

Ф'ючерси на нафту марки West Texas Intermediate зросли на 1,73 долара (або на 2%) - до 88,60 доларів за барель, після підвищення на 0,3% на попередній сесії.

Що впливає на ціни

На зустрічі пізніше в понеділок Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) і її союзники - група, відома як ОПЕК+, можуть прийняти рішення зберегти поточні рівні видобутку або навіть скоротити видобуток, щоб підтримати ціни, попри те, що поставки залишаються обмеженими, пише Reuters.

Реклама:

"ОПЕК+, швидше за все, утримуватиме видобуток достатньо жорстким, щоб утримати ціну на нафту на тлі перебоїв попиту, які були спричинені поновленими карантинними обмеженнями в деяких частинах Китаю", - сказала аналітик CMC Markets Тіна Тенг.

При цьому, Росія, другий у світі виробник нафти та ключовий член ОПЕК+, наразі не підтримує скорочення видобутку.

Як написала в неділю The Wall Street Journal з посиланням на джерела, ймовірно, група збереже видобуток стабільним під час зустрічі в понеділок.

"Хоча ми очікуємо, що група залишить виробництво незмінним, риторика може бути позитивною, оскільки вона, схоже, зупинить нещодавнє падіння цін", = йдеться в записці аналітиків ANZ.

Попри можливість скорочення виробництва, аналітик CMC додав, що ризики зниження також залишаються, назвавши потенційний експорт з Ірану на тлі триваючих переговорів щодо ядерної угоди і побоювання рецесії в якості двох таких ризиків.

"Ціни на нафту впали за останні три місяці після того, як у березні досягли багаторічних максимумів, через побоювання, що підвищення процентних ставок і обмеження COVID-19 у деяких частинах Китаю, найбільшого імпортера сирої нафти у світі, можуть уповільнити глобальне економічне зростання та знизити попит на нафту.

За даними місцевих ЗМІ, наразі 33 міста Китаю перебувають під частковим або повним блокуванням, що вплинуло на понад 65 мільйонів жителів, оскільки друга за величиною економіка світу дотримується своєї суворої політики нульового поширення COVID-19", - йдеться у повідомленні.

При цьому переговори щодо відновлення ядерної угоди Заходу з Іраном 2015 року затягнулися, хоча угода могла б дозволити Тегерану збільшити експорт і покращити глобальні постачання, резюмує агентство.

За словами західного дипломата, Білий дім у п'ятницю відкинув зв'язок угоди з припиненням розслідувань ядерною спостережною службою ООН через день після того, як Іран знову відкрив це питання.

Економічна правда

Реклама: