Єврокомісія планує надати Україні 3 мільярди євро допомоги у вигляді грантів

Субота, 6 серпня 2022, 12:01 -
 
getty images

План допомоги від Єврокомісії у 9 млрд євро, з яких 1 млрд вже наданий, міститиме також 5 млрд кредиту і 3 млрд гранту.

Про це повідомляє POLITICO.

Новий проєкт допомоги з’явився після відмови Німеччини надати гарантії щодо кредиту Україні в 9 млрд євро. За її словами, Київ і так має значні  боргові зобов’язання, тому найкращим є шлях грантового фінансування. 

ЄС планує розділи 8 млрд євро допомоги на дві частини. Першу – кредитну, яка складатиме 5 млрд євро довгострокової позики, і другу – грантову, до якої залучать решта 3 млрд євро

Реклама:

Поки немає точних дат реалізації допомоги, однак Комісія розраховує, що Європейський парламент та країн ЄС у вересні схвалять надання коштів Україні, щоб виплати могли початися у жовтні.

У травні лідери ЄС обіцяли Україні макрофінансову допомогу до 9 млрд євро. Проте Київ отримав тільки 1 млрд євро, наданих бюджетом ЄС.

Зеленський зазначив, що питання допомоги стало напруженим. Він розкритикував такі дії ЄС щодо затягування допомоги Україні. 

Реклама:

Ситуація ускладнюється тим, що після повномасштабного вторгнення дефіцит бюджету зріс до 5 млрд доларів на місяць. Необхідна фінансова допомога дозволить Києву вчасно здійснювати виплати пенсій та зарплат у державному секторі, щоб не допустити фінансового краху.

Нагадаємо

Європейський союз надав Україні у повному обсязі перший транш у розмірі 1 мільярду євро нової екстреної нової макрофінансової допомоги.

На 1 серпня 2021 року іноземні партнери пообіцяли Україні майже 34 млрд дол фінансової підтримки у формі грантів, кредитів та кредитних гарантій. З цієї суми 12,7 млрд доларів вже надійшло до державного бюджету України.

Реклама: