"Газпром" затримує ввезення турбіни для "Північного потоку" – Siemens

Вівторок, 26 липня 2022, 09:47 -

Німецька компанія Siemens Energy заявила, що турбіна, нібито необхідна "Газпрому" для відновлення повноцінної роботи "Північного потоку", готова до відправки, проте російська сторона не надає необхідних дозвільних документів.

Про це пише Reuters із посиланням на заяву компанії.

"Транспортування турбіни може початися негайно. Влада Німеччини надала Siemens Energy всі необхідні документи для експорту турбіни в Росію на початку минулого тижня", - повідомили в компанії.

"Газпром" про це знає. Але не вистачає митних документів на ввезення в Росію, які "Газпром" як замовник зобов'язаний надати", - підкреслили в Siemens Energy.

Реклама:

Газпром не відразу відповів на запит агентства про коментар.

Reuters додає, що процес транспортування турбіни виявився суттєво складнішим, ніж очікувалося, оскільки Москва вимагає специфічні документи, які покажуть, що передача цього обладнання не порушує санкції.

Нагадаємо:

Реклама:

Раніше у ЗМІ з’явилася інформація, що турбіна для газопроводу "Північний потік-1" застрягла у дорозі в Німеччині через те, що Москва поки не надала необхідні для перевезення в Росію документи – зокрема подробиці того, коли саме її потрібно ввезти і через який митний пункт. 

У Кремлі заперечили інформацію ЗМІ про те, що Росія сама своїми діями ускладнює повернення цієї турбіни, яку Канада повернула після обслуговування під тиском Німеччини попри санкції.

За даними Німеччини, турбіна, про яку йде мова, має почати використовуватись у вересні.

Російський "Газпром" заявив, що отримані від компанії Siemens канадські документи на транспортування турбіни "не знімають раніше окреслених ризиків" і викликають додаткові питання.

Російський "Газпром" оголосив, що зупиняє експлуатацію ще однієї турбіни Siemens, поставки "Північним потоком-1" з 27 липня будуть не більше 33 млн кубів на добу.

Економічна правда

Реклама: