Світові ціни на пшеницю підскочили через ракетний удар по Одеському порту

Понеділок, 25 липня 2022, 17:41 -

Ціни на пшеницю різко зросли через ракетний удар російської армії по морському порту в Одесі.

Про це повідомляє Reuters.

Ф'ючерси на пшеницю на Чиказькій торговій біржі в понеділок піднялися майже на 4% до 7,86 долара за бушель, відновлюючи втрачену в п'ятницю позицію. Тоді після підписання угоди про зерновий коридор ціни впали майже на 6%.

"Відновлення українського експорту потребуватиме не лише безпечних судноплавних каналів, а й безпечних портів. Росіяни породили сумніви щодо безпеки портів ледве до того, як висохло чорнило на транспортній угоді. Сумнів знову є", – заявив один з зернотрейдерів.

Реклама:

Українські морські порти були закриті від початку російського повномасштабного вторгнення у лютому. І хоча деякі врожаї вивозилися залізницею або автосполученням через сусідні країни, такі як Румунія і Польща, мільйони тонн досі залишаються в Україні.

Зменшення поставок від одного з найбільших у світі експортерів зерна спричинило розпал продовольчої інфляції по всьому світу. В ООН попереджають, що це може призвести до голоду і масової міграції в безпрецедентних масштабах..

"Окрім невизначеності щодо того, скільки часу знадобиться для розмінування, власники суден просто не припливуть до України, незалежно від ставки фрахту, якщо вони думають, що їхнє судно буде вражене ракетами", — сказав інший європейський зернотрейдер.

Реклама:

У неділю Україна продовжила спроби відновити експорт зерна зі своїх чорноморських портів згідно з новою угодою, але попередила, що поставки постраждають, якщо російський ракетний удар по Одесі стане ознакою чогось більшого.

Нагадуємо:

Сполучені Штати працюють з Україною над "планом Б" щодо вивезення експорту зерна з країни після нападу Росії на Одесу. 

У Кремлі заявили, що ракетний удар по порту Одеси був спрямований на військову інфраструктуру і жодним чином не впливає на домовленості щодо вивезення зерна.

Посол США в Україні Бріджит Брінк назвала неприпустимим ракетний удар по порту Одеси, заявивши, що Кремль продовжує використовувати їжу як зброю.

Читайте також: Хлібне місце: яку роль обрала Туреччина у "зерновій угоді" та чому закриває очі на дії РФ.

Реклама: